"Ce avertizam ieri, legat de deficitul bugetar, se confirmă. Astăzi Erste Bank estimează că dacă România nu face corecţii fiscale, se duce în Junk.
'Cheltuielile bugetare au crescut cu 3,7% față de anul precedent, în timp ce veniturile bugetare au avansat cu 3,5%. Mai mult, ponderea cheltuielilor rigide (salarii + pensii și alte prestații sociale) a crescut la 90,1% din veniturile recurente (venituri fiscale + venituri din contribuții sociale), de la 87,8% în primele două luni din 2024''', arata Erste. Altfel spus, urmează un nou val de creşteri de taxe", atrage atenţia analistul economic Adrian Negrescu.
Ce a scris, ieri, Negrescu
"La cum arată datele preliminare ale Comisiei Europene, în 2024 am înregistrat cel mai mare deficit bugetar din istoria recentă a României. Nici în anul pandemiei, 2020, când toată economia a fost închisă, n-am avut o asemenea performanţă negativă. Dacă luăm în calcul că multe dintre cheltuieli au fost mutate în 2025, dovadă deficitul de 1,68% din primele 2 luni, rezultă ca anul trecut, aşa cum estimam, Guvernul a înregistrat cel mai mare deficit din istoria ultimilor 20 de ani, de peste 10%. Un deficit demn de o ţară aflată în război.
Ca să ajungem la un deficit de 7% în 2025, ar trebui tăiate masiv cheltuielile publice sau să fie crescute taxele. La cum arată situaţia financiară, cu o scădere a încasărilor din TVA la nivelul lunii martie, ne îndreptăm 'en fanfare' către o creştere majoră de taxe, de la 1 iulie. Prima măsură de urgenţă va fi creşterea TVA de la 19 la 21%, în media UE. Efectele? O adâncire a României în recesiune, o creştere a inflaţiei şi o scădere puternică a puterii de cumpărare. Alegerile vor trece. Urmează nota de plată", a scris Adrian Negrescu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.