Elena Mateescu a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de precipitaţii înregistrat în primele şase luni ale anului agricol.
"În acest moment am parcurs şase luni din anul agricol 2021-2022, de la 1 septembrie şi până în prezent, vorbim de o cantitate medie în cele şase luni de numai 224,8 l/mp de precipitaţii, faţă de perioada similară a anului cel mai recent secetos, 2019-2020. Ne amintim că şi în acel an culturile agricole, datorită fenomenului de secetă de lungă durată, încă din toamna anului 2019, care s-a prelungit şi în primăvara şi în vara anului 2020, au afectat atât cerealierele cât şi culturile înfiinţate în primăvară – porumb, floarea soarelui.
În perioada similară a anului 2019-2020 am avut o cantitate medie de 194,7 l/mp, iată o diferenţă de numai 30, 1 l/mp în anul agricol curent. Avem zone în ţară, cum este Moldova, unde sunt deficite puternice de precipitaţii; înregistrăm numai 135,5 l/mp în cele şase luni; vorbim de Muntenia cu 192 şi de Oltenia cu 226. Cantităţi apropiate de norme se înregistrează doar în partea de Vest, Nord-Vest şi Centru a ţării, adică în Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania.
De aceea, rezerva de apă la acest moment înregistrează deficite accentuate în jumătatea estică a ţării: în Moldova, în Muntenia, în Dobrogea.
O valoare de peste 350 l/mp ar însemna un regim pluviometric apropiat de optim pentru agricultură, în cele şase luni de vegetaţie parcurse deja din anul agricol curent", a declarat Elena Mateescu într-un interviu acordat DC News.
VIDEO:
Citeşte şi: Frig și precipitații în toată țara, la început de primăvară. Prognoza ANM, martie 2022
Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis prognoza pentru prima parte a lunii martie.
În Banat, până pe 8 martie valorile termice, îndeosebi cele nocturne se vor situa sub mediile multianuale specifice acestei perioade, respectiv la nivelul regiunii temperaturi minime de -4...-2 grade. Temperaturile maxime estimate în această perioadă, vor crește ușor, de la o medie de 6 grade în primele zile, spre 8 grade. Spre mijlocul lunii martie se întrevede o încălzire treptată a vremii, astfel că temperaturile maxime vor atinge o medie de 13...14 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade.
Trecător vor fi precipitații slabe la începutul intervalului, iar cu o probabilitate relativ ridicată și după 6 martie.
În Crișana, până pe 8 martie valorile termice, îndeosebi cele nocturne se vor situa sub normele climatologice, respectiv o medie a acestora de -5...-3 grade, iar temperaturile maxime estimate în această perioadă vor oscila între 5 și 8 grade. Spre mijlocul lunii martie se întrevede o încălzire treptată a vremii, astfel că temperaturile maxime vor atinge o medie de 10...12 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade.
Trecător vor fi precipitații slabe, cu o probabilitate relativ ridicată după 6 martie. Citeşte aici prognoza pentru celelalte regiuni ale ţării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.