Își fac selfie, sustrag obiectele abandonate cu mulți ani în urmă... Succesul serialului Chernobyl a adus în Ucraina, acolo unde, în aprilie 1986, a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, după explozia unuia dintre reactoarele centralei sovietice, o nouă generație de turiști. Astăzi, pe o rază de 30 de kilometri, zona care înconjoară unitatea energetică, nu este locuibilă. În schimb, o parte este deschiză turiștilor.
Cei care au venit în ultimele luni caută locurile din serialul HBO, filmat, de altfel, în Lituania. ”Ei nu au nevoie de informații. Singura preocupare sunt fotografiile și serfie-urile”, spun oficialii ucraineni. De altfel, expertul Oleksandr Syrota, directorul Centrului public de informații privind Cernobîl, recunoaște că agențiile de voiaj vând excursiile la centrală ca pe ”fast-food”: o experiență turistică rapidă și deloc obositoare.
Unde sunt mutanții?
”De regulă, oamenii vin aici nu pentru a afla despre tragedia de acum trei decenii sau pentru a înțelege ce pericol pot reprezenta centralele nucleare când sunt făcute de mântuială sau prost gestionate. Foarte mulți ajung aici din cauza jocurilor video, a filmelor artistice și întreabă la modul cel mai serios dacă pot găsi mutanți”, spune Ievgheni Gontcharenko, unul dintre ghizii care însoțesc grupurile de vizitatori din întreaga lume.
Citește și Plapuma din petice de la Cernobîl. Ce înseamnă în limbaj științific
Mai mult, nu rare sunt situațiile în care turiștii fură, pur și simplu, obiectele abandonate în zona moartă. ”Chiar și noi, cei care ne-am născut la Pripiat, localitatea din apropierea centralei atomice, nu avem voie să luăm propriile noastre lucruri din case, din curți, de oriunde. Și suntem foarte surprinși când, după o perioadă, vedem cum pe eBay sunt scoase la vânzare obiecte din perimetrul Cernobîlului”, regretă Syrota.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.