''În acest stadiu, nu am descoperit nicio dovadă că securitatea vreunei reţele a NATO ar fi fost compromisă. Experţii noştri continuă să evalueze situaţia, pentru a identifica şi a reduce orice eventual risc pentru reţelele noastre'', a indicat un reprezentant al NATO, sub rezerva anonimatului.
Microsoft a anunţat joi seară că a informat peste 40 de clienţi afectaţi de malware-ul utilizat de hackeri, precizând că majoritatea se află în SUA. Printre ţările vizate sunt Belgia (unde se află sediile NATO şi Comisiei Europene), Canada şi Regatul Unit.
Hackerii au reuşit să compromită programul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea şi supravegherea reţelelor informatice ale marilor companii sau administraţii.
Reprezentantul NATO a indicat că organizaţia folosea programul SolarWinds în unele dintre sistemele sale informatice. ''NATO dispune de o echipă de intervenţie informatică rapidă care poate fi mobilizată în orice moment şi centrul nostru operaţional pentru spaţiul cibernetic funcţionează normal'', a subliniat el.
La rândul său, Comisia Europeană a dat asigurări că singura entitate a programului SolarWinds utilizată în sistemele sale informatice ''nu a fost atinsă de incident'', dar a precizat că serviciile sale ''analizează situaţia''.
Washingtonul a acuzat vineri Rusia că se află în spatele acestui atac cibernetic de mare amploare, însă Moscova a respins orice implicare a sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.