Robotul de peste 1 tonă, denumit provizoriu Mars 2020, va fi lansat în luna iulie şi va asoliza în craterul Jezero în februarie 2021. Mars 2020 va avea misiunea de a căuta urmele lăsate de eventualele forme de viaţă care ar fi putut trăi pe Marte în urmă cu miliarde de ani şi va prospecta geologic zona de asolizare, va aduna mostre de rocă şi sol şi va testa tehnologii ce au fost concepute pentru a fi folosite de viitoarele echipaje umane care vor ajunge pe Planeta Roşie, printre altele.
NASA. A doua ieşire în spaţiu a unui echipaj format din două femei astronaut
"Acest rover reprezintă prima etapă a unei misiuni complexe pe Marte care vizează progresul în domenii ştiinţifice cheie, aşa cum este astrobiologia", a susţinut Lori Glaze, director al Diviziei de Ştiinţe Planetare a NASA. "Acest concurs este o modalitate interesantă de a implica generaţia viitoare şi de a încuraja noi cariere în domeniile STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică). Numele ce va fi ales va contribui la definirea personalităţii unice a acestui rover, printre celelalte instrumente din flota noastră marţiană", a adăugat ea.
NASA a selectat un juriu format din 4.700 de voluntari care aleg din propunerile înaintate de numeroşi elevi de pe întregul teritoriu al SUA. În semifinalele competiţiei au intrat 155 de propuneri care mai de care mai variate, de la măreţul "Excelsior" la jucăuşul "Dusty" sau nume care fac trimitere la calităţi umane precum "Ingenuity", "Imagination", "Inspiration" sau "Courage".
Celelalte trei rovere trimise anterior de NASA pe Marte - Spirit, Opportunity şi Curiosity, au fost, de asemenea, botezate de elevi în acţiuni similare.
În finală vor rămâne doar 9 propuneri. Elevii care au venit cu aceste propuneri vor fi invitaţi să stea de vorbă cu o echipă de experţi de la NASA, printre care şi Lori Glaze, astronautul Jessica Watkins, inginerul NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) Nick Wiltsie dar şi Clara Ma, care a propus numele roverului Curiosity pe când se afla în clasa a 6-a, în 2009.
Publicul va alege una dintre cele 9 propuneri rămase începând cu sfârşitul lunii ianuarie, iar numele câştigător va fi anunţat la începutul lunii martie, conform NASA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.