Specialiștii Agenției spațiale americane NASA au studiat fenomenului somnului de scurtă durată și a influenței lor asupra astronauților.
”Piloții care au dormit în cabină 26 de minute au demonstrat o vigilență sporită cu 54% și o productivitate mai mare cu 34% față de cei care au tras un pui de somn”, au explicat oamenii de știință, citați de Business Insider.
Când este vorba de odihna de peste zi, cercetătorii recomandă o porție scurtă de somn de cel mult 30 de minute. O jumătate de oră care face adevărate minuni și care înlocuiește un somn de o oră și jumătate, chiar mai mult.
”Chia și 26 de minute s-ar putea dovedi mult, dacă trebuie să vă apucați imediat de treabă”, atrag atenția experții NASA.
Potrivit recomandărilor lor, pentru recăpătarea forțelor nu este nevoie de mai mult de 10 sau 20 de minute de somn. ”Efectul este mai bun decât dacă ați dormi mai mult peste zi”, susțin specialiștii americani.
Citește și Prea mult somn strică! E chiar dăunător! Explicații
Mai mult, spun ei, nici nu e nevoie să ațipiți: un rezultat la fel de benefic poate fi obținut și după 26 minute de relaxare în liniște și cu ochii închiși.
Potrivit National Sleep Foundation, o porție scurtă de somn oferă celulelor creierului, mușchilor și organelor interne o pauză, spulberând, astfel, starea de stres și îmbunătățind starea generală de spirit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.