"Nu am fost prinși în PNRR, cu toate că am avut 2 propuneri, era vorba de un fond de risc pentru IMM-uri, în schimb am acționat la nivel european, suntem în ultima fază, săptămâna aceasta transmitem Comisiei Europene raportul de evaluare pe piloni și sperăm să fim acceptați, eligibili, astfel încât în anul 2023, în primul trimestru să intrăm cu cele 4 produse prin InvestEU.
De asemenea avem pe programele operaționale derulate de către cele 8 ADR-uri, și acolo am identificat instrumente financiare care vor fi derulate de cele 8 ADR-uri. Cu fiecare ADR lucrăm acum la o analiză exactă, astfel încât să identificăm instrumentul financiar pe fiecare regiune de dezvoltare în parte, astfel încât să avem și la nivelul celor 8 programe regionale un instrument financiar, finanțat din fonduri europene.
Deja pe POCIDIF, pe întreprinderi sociale suntem avansați, în sensul că lucrăm la caietul de sarcini pentru evaluarea exactă. Deci în anul 2023 vrem să începem cam 40% din activitatea fondului să fie derulată pe implementarea de instrumente financiare, finanțate de Comisia Europeană prin programele operaționale sau direct prin InvestEU", a declarat Dumitru Nancu.
Noua Casă şi suspendarea ratelor. Dumitru Nancu (FNGCIMM), informaţiile momentului pentru români
"Avem programul Noua Casă, care din 2009 până în prezent 300.000 de români au achiziționat o locuință prin programul noua casă. În prezent din 4 credite ipotecare, 3 sunt luate prin programul Noua Casă, iar și aici este un lucru bun și sustenabil, rata de neperformanță, este subunitară, este 0,02% și aceea se plătește tot din fondul de risc, constituit în cadrul programului, adică cei 300.000 de români pe lângă comisionul de garantare au plătit și o primă de risc, bineînțeles și dobânda.
Avem și suspendarea ratelor, Guvernul a venit cu 2 măsuri. Prima este aceea ca oamenii să poată să treacă de la ROBOR la IRCC, până în prezent avem 17.000 de cereri soluționate de Fondul Național de Garantare prin care românii care au achiziționat un imobil prin programul prima casă și aveau rata în ROBOR, au trecut la IRCC. Cea de-a doua măsură complementară în anii de criză, 2020-2021, este vorba de suspendarea ratelor pentru persoanele fizice, Ordonanța 37 și Ordonanța 90. Aici, anul acesta avem un număr de 32.000 de români care și-au suspendat ratele pe o perioadă de 9 luni de zile. În anul 2021 am avut 47.639, iar în 2020 alți 47.212.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României.
Garanția FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.
FNGCIMM SA - IFN colaborează cu cele mai importante instituții financiare în baza unor convenții de lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.