Virusul hibrid este rezultatul recombinării variantei extrem de transmisibile B.1.1.7 descoperită în Marea Britanie și a variantei B.1.429 care a apărut în California și care poate fi responsabilă pentru un val recent de cazuri din Los Angeles, deoarece are o mutație care îl face rezistent la unii anticorpi.
Hibridul a fost descoperit de cercetătoarea Bette Korber de la Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico, care a declarat într-o întâlnire organizată de Academia de Științe din New York pe 2 februarie că a văzut dovezi „destul de clare” în baza de date a genomilor virali americani.
Dacă este confirmat, hibridul ar fi primul detectat în această pandemie. În decembrie și ianuarie, două grupuri de cercetare au raportat în mod independent că nu au văzut nicio dovadă de recombinare, chiar dacă se așteaptă ca acest lucru să se întâmple, deoarece fenomenul este frecvent la coronavirusuri.
Spre deosebire de mutația obișnuită, în care modificările se acumulează pe rând, acesta este modul în care au apărut variante precum B.1.1.7, recombinarea poate reuni mai multe mutații dintr-o dată. De cele mai multe ori, acestea nu conferă niciun avantaj virusului, dar ocazional o fac.
Recombinarea poate avea o importanță evolutivă majoră, potrivit lui François Balloux de la University College London. Mulți consideră că este în acest fel a fost posibilă și apariția SARS-CoV-2.
Recombinarea ar putea duce la apariția unor variante noi și chiar mai periculoase, deși nu este clar încă cât de periculos ar putea fi acest prim eveniment de recombinare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.