Ieftinirea vine în contextul în care reprezentanţii Primăriei Arad şi ai celor două centrale din oraş au semnat un contract ce prevede achiziţionarea de către CET Hidrocarburi a agentului termic produs de CET Arad, contractul care intră în vigoare la 1 noiembrie 2019.
Preţul energiei este o ameninţare pentru viitorul industriei româneşti
'În urma negocierilor deloc simple avute până acum, s-a ajuns la această înţelegere care sper să fie de bun augur, nu doar juridică, ci şi faptică, astfel încât să avem un preţ al gigacaloriei cu 30% mai mic decât este în prezent. Sper ca în perioada rece cele două entităţi să se ţină de cuvânt, iar arădenii să beneficieze de un agent termic la un preţ decent. În paralel, noi continuăm investiţiile în reţele şi în retehnologizarea CET Hidrocarburi, astfel încât să reducem pierderile înregistrate în prezent', a declarat primarul Călin Bibarţ.
Dacă ieftinirea nu avea loc, arădenii ar fi plătit cel mai mare preţ din ţară pentru căldura livrată în sistem centralizat, cu 40% mai ridicat comparativ cu iarna trecută. În 28 februarie 2019, consilierii municipali aprobaseră creşterea preţului de facturare a energiei termice livrată populaţiei de la 273,85 lei la 391,74 de lei gigacaloria. Tariful total, care include producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea agentului termic urma să fie de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA), din acest sezon rece, fiind aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finele anului trecut.
În 16 octombrie, consilierii locali din Arad au aprobat o alocare de peste 12 milioane de lei, din excedentul bugetar, pentru acoperirea pierderilor de anul trecut înregistrate de CET Hidrocarburi în reţelele de furnizare a energiei termice din oraş. Această sumă se adaugă altor două alocări bugetare cu acelaşi scop, însumând peste 11,9 milioane de lei, una aprobată în octombrie 2018 (5.157.434 lei), iar a doua aprobată în aprilie 2019 (6.803.746 lei). Din cele trei alocări, rezultă că pierderile înregistrate de CET Hidrocarburi în anul 2018 se ridică 24.538.212 de lei.
Până la reluarea activităţii CET SA, CET Hidrocarburi este unicul operator de termoficare în municipiul Arad, asigurând producerea şi furnizarea energiei termice. Operatorul produce energia pe gaz şi, în caz de necesitate, pe păcură, în timp ce CET SA produce pe cărbune, dar este în insolvenţă de anul trecut, de când nu a mai furnizat energie termică populaţiei. Activitatea urmează să fie reluată în urma contractului semnat cu municipalitatea. Datoriile acumulate în ultimii ani de CET SA se ridică la 131 de milioane de lei, în timp ce datoriile actuale ale CET Hidrocarburi sunt de aproximativ 2.512.000 lei. În municipiul Arad, la sistemul centralizat de încălzire mai sunt racordate peste 26.000 de locuinţe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.