Publicitate
Potrivit proiectului, "în cazul în care repausul de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, iar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minimum 24 de ore".
Propunerea legislativă vine să clarifice regimul juridic al muncii prestate ocazional în zilele de repaus săptămânal, cu acordul salariaţilor, au precizat iniţiatorii, menţionând că, "în prezent, practica este contradictorie, atât la nivelul inspectoratelor de muncă, cât şi la nivelul instanţelor judecătoreşti, existând o varietate de interpretări.
Citește și Românii vor avea și mai multe zile libere. Ce pregătește guvernul
Astfel, propunerea legislativă prevede completarea unui articol din Codul muncii cu paragraful următor: "Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa şi doar financiar, dar durata ei nu poate depăşi 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore".
''Prin această modificare legislativă, răspundem solicitărilor care vin atât de la mediul economic, cât şi de la angajaţii care doresc să aibă posibilitatea de a obţine câştiguri suplimentare, ştiut fiind că orele suplimentare sunt plătite dublu în general'', mai arată iniţiatorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.