Astfel, pentru firmele care folosesc lucrători la negru, amenzile prevăzute în legislație ajung la 20.000 de lei. În plus, activitatea lor ar putea fi sistată, iar patronii pot ajunge chiar și după gratii. La rândul lor, angajații riscă sancțiuni financiare cuprinse între 500 și 1000 lei. Ca să nu mai spunem că, neavând un contract legal, ei nu vor avea parte de protecție socială, nici de acces la credite bancare, nu-și vor apăra, în instanță, drepturile rezultate din relațiile de muncă, iar la bătrânețe pensia lor va fi foarte mică.
Prea multe dezavantaje
Și asta nu e tot. Fără un contract individual de muncă declarat, lucrătorii la negru pierd următoarele avantaje:
- dreptul de odihnă sau zile libere, dar și la concediu medical, pentru nu cotizează la sănătate
- dreptul la sporurile salariale de care se bucură persoanele angajate conform legii
- dreptul la o pensie conform anilor de muncă, dar și la pensii facultative, suportate de angajatori
- dreptul la ajutor de șomaj
- dreptul la o serie de ajutoare, precum indemnizație pentru părinți (concediu de maternitate, pentru creșterea copilului sau pentru îngrijirea acestuia dacă este bolnav), stimulentul de inserție, valabil pentru salariații care revin la muncă înainte de încheierea concediului de creștere a copilului sau ajutoare pentru înmormântare, pentru afecțiuni grave, incurabile, etc.
Conflicte, litigii
Mai mult, deoarece nu achită contribuția pentru sănătate (CASS), lucrătorii la negru nu pot beneficia de consultații sau tratamente al căror cost este suportat de Casa de asigurări, dar nici de bani pentru concediu medical, de bonuri de valoare, precum tichete de masă, de creșă, tichete cadou, etc.
Citește și Cât se fură în România. 10 autostrăzi şi 41 de spitale pe an
Pentru a completa tabloul, trebuie menționat faptul că, în unele situații, salariații și angajatorii ajung în situații conflictuale, ce pot conduce la chiar la litigii de muncă. Înarmat cu un contract individual de muncă, un lucrători își poate da în judecată angajatorul care nu a plătit salariile la timp, nu a respectat numărul orelor din programul de lucru sau nu a acordat concediul legal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.