La solicitarea DCBusiness, analistul economic Adrian Negrescu a spus care sunt provocările cu care se va confrunta Mugur Isărescu în următoarea perioadă. El a subliniat faptul că unii dintre noii membri din Consiliul de Administrație nu își au locul în această structură.
”L-am văzut pe Mugur Isărescu în anii trecuți cu mult mai incisiv și mai direct în a sancționa atunci când este nevoie politicile financiare ale Guvernului. Iată că pe final de mandat pare mult mai indulgent, dovadă că a și acceptat în jurul său niște persoane plasate de către partidele politice fără să aibă niciun fel de experiență în domeniu, cum este cazul fostei miss România, doamna Anastase, un specialist în asistență socială care n-are nicio legătură, din punctul meu de vedere, cu activitatea Băncii Naționale. Mă îndoiesc că doamna Anastase are un cuvânt de spus, măcar din prisma apartenenței sale la PNL, în ceea ce privește politicile financiare ale BNR”, a declarat Adrian Negrescu.
Aderarea la moneda euro
Analistul economic a mai vorbit și despre rolul pe care îl are noul mandat al guvernatorului BNR în aderarea României la zona euro, dar mai ales la ce beneficii ar aduce acest lucru economiei țării.
”Am senzația că Banca Națională, dincolo de stabilitatea cursului de schimb, și-a ratat toate țintele în ultimii ani. Să nu uităm că Banca Națională putea să fie garantul stabilității prețurilor și numai stabilitate nu am avut în această perioadă. Am avut cea mai mare inflație din UE în acest an, pentru a șaptea lună la rând. Sperăm că în viitor Mugur Isărescu cu acești noi consilieri va reuși să găsească soluția pentru a determina o stabilitate în țara noastră.
Aderarea la euro pare un fel de Fata Morgana, în condițiile în care nu mai respectăm niciun criteriu de aderare și nu îl văd pe Mugur Isărescu focusat pe acest proiect de țară extrem de important pentru viitorul nostru și mai ales pentru cel al copiilor noștri pentru că aderarea la euro ar aduce investitori străini, responsabilitatea politicilor financiare și fiscale ale statului și ne-ar aduce credite mai ieftine.
Am senzația că aderarea la euro a fost trecută în planul doi și ni se promite un alt proiect care este destul de important, aderarea la OECD, dar care, din punct de vedere al beneficiilor reale pentru viața noastră, a tuturor, probabil sunt mult mai reduse față de cele asociate aderării la euro”, a conchis Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.