”Piața este formată din bănci cu conturi directe la BNR, circa 40. Alimentarea cu lichiditate a trezoereriei se face prin piața interbancară (...) Băncile au surplus de lichiditate sau deficit, le vedem și noi conturile, vedem situația monetară reală a fiecărei bănci. Piața monetară este numai între bănci, iar dobânda la care fac ele tranzacții este o înțelegere între bănci”, a spus Mugur Isărescu afirmând că este o situația similară celei în care un client negociază un preț cu vânzătorul de la un magazin.
”Înțelegerea este normală, înțelegerea de tip cartelar este anormală. Nu se poate stbili o dobândă pe piața interrbancară decât de bănci pentru că ele există. Nu există posibilitatea unei înțelegeri de tip cartelar”, a continuat Isărescu.
Citește și: Mugur Isărescu, declarație-șoc. „Da, se poate, la 7-8 lei cursul”
El a precizat că nivelul ROBOR depinde de dobânda de referință stabilită de BNR și de nivelul de lichiditate al fiecărei bănci. ”ROBOR nu poate fi stabilit decât de către bănci prin înțelegere între bănci. Nu este înțelegere de tip cartelar pentru că există un culoar al dobânzilor stabilit de rata de politică monetară, de plus sau minus 1% (...) ROBOR se plimbă între 1,5 și 3,5% Dacă toate băncile ar avea exces de lichiditate, dobânda se coboară la 1,5%”, a mai spus Mugur Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.