Profitul net anual al companiei a ajuns însă la 397,5 milioane de euro, comparativ cu 755,4 milioane înregistrat cu un an mai devreme, scădere provocată de noua taxă introdusă în Norveghia privind utilizarea apelor țării de către fermele de acvacultură.
În rest, 2023 a fost anul tuturor recordurilor, cu o producție de 475.000 de tone, un rezultat din exploatare și o cifră de afaceri anuală fără echivalent, de 1,03 și, respectiv, 5,51 miliarde de euro.
Directorul general al companiei, Ivan Vindheim a lăudat „performanța excepțională înregistrată în cele trei sectoare de afaceri ale lui Mowi: animale, produse de larg consum și hrană pentru animale.
Deși producția a crescut cu 2,4% pe parcursul unui an, prețul somonului a rămas aproape de niveluri record, manifestând putere în special în Europa.
Lider în domeniul somonului de Atlantic, Mowi crește majoritatea peștilor în ferme de acvacultură din Norvegia, dar are și active în Chile, Canada, Scoția, Irlanda, Islanda și Insulele Feroe.
Mowi se numără printre cei șase producători norvegieni suspectați de UE că au abuzat de poziția lor dominantă și că s-au înțeles pentru a denatura concurența pe piața europeană între 2011 și 2019.
Comisia a deschis o anchetă care, în cazul în care aceste suspiciuni se dovedesc fundamentate, ar putea antrena o amendă de până la 10% din cifra de afaceri globală a acestor companii. Mowi și celelalte grupuri au negat toate acestea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.