Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, a declarat în cadrul unui eveniment de specialitate că: “Creșterea salarială este cel mai important factor care explică creșterea prețurilor la case”, a declarat Popa. El a explicat că peste 50% din evoluția prețurilor locuințelor poate fi atribuită acestui factor. Alți factori majori care influențează prețurile sunt nivelul dobânzilor pe termen lung și demografia.
Popa a menționat, de asemenea, impactul inflației asupra pieței imobiliare: “Doar din ianuarie 2020, inflația cumulată a fost de 40%. În ultimii trei ani, 34%. Deci, în ultimii trei ani, prețul caselor în termeni reali a scăzut, pentru că acesta a crescut, dar mai puțin decât inflația.” În plus, el a subliniat că în momentul de față nu există anomalii vizibile pe piața imobiliară, și că situația nu este similară cu cea din anul 2008.
Citește și: Piața spațiilor de birouri înregistrează o creștere de 63% a cererii
În ceea ce privește accesibilitatea locuințelor în România, Bucureștiul se evidențiază ca unul dintre orașele în care este cel mai ușor să achiziționezi o locuință, necesar fiind echivalentul a șase ani de muncă pentru a cumpăra un apartament. Popa a oferit detalii comparative pentru alte orașe mari din țară, ilustrate în infograficul prezentat în cadrul conferinței.
“Salariile în ultimii 10 ani s-au triplat, prețurile la case s-au dublat, deci avem o îmbunătățire semnificativă a puterii de cumpărare”, a concluzionat Cristian Popa, evidențiind că majorările salariale au jucat un rol esențial în creșterea accesibilității locuințelor în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.