Uniunea Europeană va resimți pe deplin represaliile Rusiei în legătură cu planul său de a folosi veniturile din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.
Țările UE au adoptat în mod oficial un plan de utilizare a profiturilor din activele băncii centrale rusești înghețate în UE pentru apărarea Ucrainei, a anunțat marți guvernul belgian.
Rusia spune că o astfel de acțiune este ilegală și subminează bazele sistemului financiar global.
"Vorbim despre o altă încercare de a legitima furtul la nivel de stat", a declarat Zakharova reporterilor, afirmând că UE a demonstrat că nu poate fi considerată o jurisdicție de încredere pentru investitori.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat joi că activele rusești imobilizate reprezintă o potențială sursă de sprijin pentru Ucraina până în 2025 și după această dată.
Negociatorii G7 discută de săptămâni întregi despre cum să exploateze cel mai bine activele financiare rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, cum ar fi principalele valute și obligațiuni guvernamentale, care au fost înghețate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.
Statele Unite fac presiuni pentru a găsi o modalitate de a devansa veniturile viitoare din aceste active, fie prin emiterea unei obligațiuni, fie, mai probabil, prin acordarea unui împrumut care, în opinia lor, ar putea oferi Ucrainei până la 50 de miliarde de dolari pe termen scurt.
Rusia amenință de săptămâni întregi cu represalii, dar opțiunile Moscovei sunt limitate atunci când este vorba de active suverane și nu este clar ce formă ar putea lua represaliile.
Capacitatea Rusiei de a exercita represalii în cazul în care liderii occidentali îi confiscă activele înghețate a fost erodată de scăderea investițiilor străine, dar este posibil ca aceasta să se îndrepte în schimb spre banii investitorilor privați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.