Săptămâna trecută, Trump a semnat un ordin executiv vizând revizuirea sprijinului oferit de guvernul american către toate organizaţiile internaţionale la care SUA este membru şi de asemenea retragerea SUA dintr-o serie de organizaţii de sub umbrela Naţiunilor Unite.
"SUA sunt un acţionar cheie la mai multe bănci multilaterale de dezvoltare, în consecinţă ar fi un element negativ pentru ratingul lor dacă SUA şi-ar reduce semnificativ angajamentul faţă de ele", avertizează Moody's într-un raport publicat luni.
Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.
Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la şefia FMI. Cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.
Este important ca Banca Mondială să deţină un rating AAA din partea celor trei mai agenţii de evaluare, ceea ce permite debitorilor săi să profite de faptul că instituţia este capabilă să se finanţeze la costuri reduse de pe pieţele de obligaţiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.