În Statele Unite, câteva milioane de persoane din Florida, Georgia şi Carolina de Sud au primit ordin să evacueze zonele de coastă care, conform prognozelor meteorologice, vor fi lovite de ciclon în următoarele zile.
Uraganul a rămas aproape în acelaşi loc, deasupra insulei Grand Bahama, unde se va menţine în cea mai mare parte a zilei de marţi, însoţit de ploi torenţiale şi vânturi ''catastrofale'', conform previziunilor Centrului Naţional pentru Uragane (NHC), emise la ora 03:00 GMT.
Premierul din Bahamas, Hubert Minnis, a evocat luni la o ''tragedie istorică'' pentru acest arhipelag alcătuit din 700 de insule cu relief plat, care au fost acoperite de valurile de trei şi chiar de şase metri înălţime provocate de uragan. Autorităţile au anunţat începerea operaţiunilor de salvare, ''acolo unde condiţiile permit''.
Un SMS trimis de o rezidentă din Grand Bahama, text la care AFP a avut acces, povesteşte suferinţa locuitorilor prinşi în mijlocul acestui cataclism interminabil: ''Suntem sub apă. Ne poate ajuta cineva sau ne poate trimite ajutor? Vă rugăm. Eu, cei şase nepoţei şi fiul meu sunt în mansardă'', a scris Kendra Williams.
Conform mărturiilor publicate pe reţelele de socializare, apa a ajuns în unele locuri până la plafonul caselor. Valurile au măturat acoperişurile, au rupt structuri din lemn şi au transformat numeroase locuinţe în resturi.
________________________________________
________________________________________
''Totul este la pământ''
''Priviţi'', a spus un locuitor din insulele Abaco, Ramond A. King, într-o înregistrare video trimisă AFP în care se pot vedea străzile inundate pe care plutesc copaci şi stâlpi de înaltă tensiune rupţi. ''Avem nevoie de ajutor, totul este la pământ. Uitaţi-vă la acoperişul meu, s-a prăbuşit. Sunt în viaţă, mulţumită lui Dumnezeu. Pot să reconstruiesc'', a adăugat el.
Conform primelor evaluări efectuate luni pe teren de autorităţi şi responsabili ai Crucii Roşii, aproximativ 13.000 de case ar fi fost deteriorate sau distruse, iar uraganul ar fi provocat ''daune considerabile'' în insulele Abaco şi Grand Bahama.
Dorian a fost retrogradat luni la categoria 4 din 5, însă se menţine foarte periculos, fiind însoţit de vânturi cu viteze de peste 215 kilometri la oră, potrivit NHC. După trecerea sa devastatoare prin Bahamas, uraganul ar urma să ajungă pe coastele Statelor Unite, marţi seară şi miercuri.
Statele Florida, Georgia şi Carolina de Sud au dispus evacuarea obligatorie a mai multor regiuni costiere.
''Dacă vă aflaţi într-o zonă de evacuare, plecaţi ACUM'', a spus senatorul şi fostul guvernator al statului Florida, Rick Scott. ''Vă putem reclădi casele. Nu vă putem reclădi viaţa''.
''Monstruos''
La Washington, preşedintele Donald Trump a convocat o reuniune a responsabililor serviciilor de intervenţii de urgenţă şi a evocat un uragan care ''pare monstruos''.
"Ne aşteptăm ca o mare parte a coastei să fie afectată'', a spus preşedintele adăugând că impactul va fi ''foarte, foarte dur".
Potrivit Crucii Roşii din Statele Unite, 19 milioane de oameni trăiesc în zonele ce ar putea fi afectate de ciclon. Până la 50.000 de persoane din Florida, Georgia şi Carolina de Sud ar putea avea nevoie de adăpost de urgenţă, în funcţie de impact.
"That’s my kitchen window that water is hitting, and that has to be a minimum of about 20 feet above the ground." Bahamas Minister for Agriculture Michael Pintard describes flooding from Hurricane Dorian at his house in Grand Bahama. https://t.co/1NUwawhhz5 pic.twitter.com/Bfzg65JkVK
— CNN (@CNN) September 3, 2019
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.