Anisie a participat la evenimentul "RO-HYDROHUB, hidrogenul ca vector alternativ de energie" organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Ministrul Educației. Ce se întâmplă cu examenele naționale
"Suntem aproape de încheierea unui ciclu, 2014 - 2020, în care România a reuşit doar parţial să îşi îndeplinească obligaţiile asumate la debutul său privind cercetarea - dezvoltarea - inovarea. Constatăm că ultimii ani au reprezentat dezvoltarea unor infrastructuri de cercetare în diverse zone care trebuie susţinute în continuare prin politici consistente şi coerente. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, asigurarea unor finanţări predictibile şi, pe de altă parte, găsirea unor soluţii optime pentru atragerea resurselor umane de cercetare înalt calificate care să poată opera şi exploata infrastructurile la nivelul maxim pentru care au fost proiectate. Este adevărat că tinerii noştri au nevoie de un sistem de educaţie restructurat, începând cu clasele primare şi terminând cu studiile postuniversitare. Este extrem de important ca educaţia să fie văzută integrat de la învăţământul primar şi până la cel superior şi cel de cercetare", a declarat ministrul.
Monica Anisie a spus că învăţământul superior este principalul furnizor de resursă umană pentru cercetare, iar România are nevoie de tineri bine pregătiţi, formaţi pentru domeniile "de vârf" la nivel european.
Potrivit ministrului, în prezent, se defineşte o nouă strategie de cercetare-inovare şi de specializare inteligentă, prin care se stabilesc noi priorităţi care vor fi corelate cu cele de la nivel regional.
"La acest moment se defineşte o nouă strategie de cercetare-inovare şi de specializare inteligentă prin care se vor defini noi priorităţi şi, în special, se vor corela priorităţile de la nivel regional cu cele la nivel naţional. Comunitatea ştiinţifică din România are un cuvânt important de spus în conturarea viitoarei strategii de cercetare-dezvoltare-inovare. O strategie bine fundamentată dublată de angajamentul Guvernului României pentru susţinerea cercetării ca forţă motrică a dezvoltării economice înseamnă, de fapt, o creştere a cercetării româneşti în clasamentul european al inovării", a menţionat Anisie.
Ea şi-a manifestat speranţa ca, în urma semnării Memorandumului privind stabilirea unor măsuri în scopul realizării obiectivelor naţionale în domeniul tehnologiilor avansate, cercetarea românească să se dezvolte într-un mod sustenabil şi predictibil.
"Acest memorandum, de fapt, susţine dezvoltarea unor proiecte naţionale, printre care şi Hub-ul român de hidrogen", a adăugat ministrul Educaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.