Moneda de colecţie Hogwarts Express este, de asemenea, ultima monedă de 50 de pence (0,61 USD) pe reversul căreia apare portretul reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viaţă în luna septembrie.
Potrivit Royal Mint, organismul britanic responsabil de baterea monedelor şi de tipărirea bancnotelor, moneda face parte dintr-o colecţie emisă pentru a celebra cea de-a 25-a aniversare a cărţii "Harry Potter şi piatra filosofală", primul volum al aventurilor cu succes fenomenal din lumea fantastică cu vrăjitori creată de autoarea J.K. Rowling, publicat în 1997 de Bloomsbury Publishing.
Seria include patru piese, printre care figurează un portret al celebrului vrăjitor cu ochelari Harry Potter, trenul Hogwarts Express, profesorul Albus Dumbledore şi şcoala de vrăjitorie Hogwarts.
Piesele din această colecţie includ, de asemenea, două monede cu portretul reginei Elisabeta a II-a şi alte două cu portretul oficial al regelui Charles al III-lea, potrivit unui comunicat al Royal Mint.
Lansată în 1997, seria de cărţi în şapte volume prezintă aventurile unui tânăr vrăjitor pe nume Harry Potter de la şcoala de vrăjitorie Hogwarts şi lupta lui împotriva lordului Voldemort, un vrăjitor întunecat aflat în căutarea nemuririi.
Vânzările cărţilor din această sagă se ridică la sute de milioane de dolari, în timp ce filmele realizate pe baza acestora, opt la număr, au generat venituri de miliarde de dolari.
Efigia oficială prezentă pe moneda regelui Charles al III-lea a fost dezvăluită de Monetăria Regală din Marea Britanie, informează vineri DPA/PA Media.
Imaginea regelui va putea fi văzută începând din decembrie pe monedele de 50 de pence pe măsură ce acestea vor intra treptat în circulaţie pentru a răspunde cererii.
Între timp, monetăria va lansa luni, 3 octombrie, de la ora locală 9:00, o serie de monede memoriale pentru a comemora viaţa şi moştenirea reginei Elisabeta a II-a.
Chipul regelui va apărea iniţial pe o monedă specială de 5 lire şi pe una 50 de pence pentru comemorarea reginei.
"Clienţii vor putea primi gama comemorativă începând din octombrie şi apoi ne aşteptăm ca moneda memorială de 50 de pence care va intra în circulaţie să intre probabil în uz începând din decembrie", a declarat pentru agenţia de presă PA Nicola Howell, director comercial la Monetăria Regală.
Efigia regelui a fost creată de sculptorul Martin Jennings şi a fost aprobată personal de Charles, a precizat Monetăria.
Conform tradiţiei, portretul regelui este orientat spre stânga, în direcţia opusă faţă de cel al reginei Elisabeta a II-a.
Chris Barker de la Muzeul Monetăriei Regale a declarat pentru PA: "Charles a urmat tradiţia generală pe care o avem în ceea ce priveşte monedele britanice, mergând de fapt până la Charles al II-lea, ca monarhul să fie reprezentat în direcţia opusă comparativ cu predecesorul său". El a descris portretul ca fiind "demn şi graţios, reflectând anii săi în serviciu".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.