”Actualul război al prețurilor de pe piețele financiare nu va face decât să grăbească apropierea acelui moment, când economiile instabile ale statelor din Golful Persic vor trebui să achite o notă de plată uriașă”, afirmă Flickling. În opinia lui, dacă prețurile pe petrol se vor menține în jurul valorii de 30 de dolari/baril, Riad și-ar putea pierde banii pânân în 2027.
”Monarhiile petroliere din Golful Persic au reușit, până acum, să-și protejeze stilul de viață și să reziste în ultimii 50 de ani, dar, la un moment dat, orice val va reduce totul la zero. Viitoarele generații nu vor mai vedea niciodată acea bogăție de care dispun, astăzi, strămoșii lor”, crede autorul articolului din Bloomberg.
Pe fondul epidemiei de coronavirus, care afectase deja piața petrolului, prăbușirea prețurilor a fost accelerată de anularea înțelegerii dintre Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC), în frunte cu Arabia Saudită, și marii producători de țiței care nu fac parte din cartel, în special Rusia.
Citește și Pandemia a îngropat pentru mult timp prețurile la petrol
Concret, Moscova nu a acceptat propunerile Riadului de stabilizare a pieții, și anume o nouă reducere majoră a cotelor de producție și s-a retras din acordul OPEC+. Bâtându-se cu pumnul în pied și dând asigurări în dreapta și în stânga că această decizie nu va afecta situația financiară a Rusiei, autoritățile de la Kremlin au declarat că, prin manevrele lor saudiții nu făceau altceva decât să elibereze piața europeană pentru petrolul de șist american.
Imediat, Riadul a propus clienților de pe Bâtrânul continent contracte la un preț de 25 dolari/baril, mult sub prețul practicat de companiile ruse, oferă retrasă ulterior, după ce piața a coborât la 20 de dolari. În urmă cu un an, autoritățile suadite declarau că un preț corect al petrolului se situează undeva în intervalul 60-70 de dolari/baril. De atunci și până acum s-au răzgândit, declarând că e bun și un baril la 25 de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.