Ca să avem o imagine mai clară a modului în care IMM-urile percep toate aceste lucruri am cerut opinia Olimpiei Doru, antreprenor și manager al companiei New Design Composite și reprezentant al IMM-urilor din județul Argeș.
La întrebarea ”Cum resimt IMM-urile graba cu care Guvernul vrea să implementeze e-Factura?” Olimpia Doru a răspuns că: ”Cea mai mare nemulțumire este legată de faptul că nu avem timpul necesar unei tranziții. IMM-urile au nevoie de un timp un pic mai îndelungat, ținând cont și de contextul în care ne aflăm în ceea ce privește resursa umană necesară pentru implementarea tuturor măsurilor”.
Managerul a mai spus că: ”Pe lângă faptul că ne dorim un studiu de fezabilitate și timp, discuții și dezbateri, ne dorim să avem un minimum de șase luni, cel puțin pentru a reuși să învățăm! Cum învățăm noi, cum ne învățăm angajații, cum reușim să ne adaptăm. Altfel, să învățăm repede (în trei luni n.r.) poate duce la erori și după cum bine ați observat, orice eroare, și aceasta poate să fie umană, nu intenționată, costă foarte mult pentru pentru noi”.
Antreprenorul Olimpia Doru a mai arătat că: ”Pe lângă asta, ne mai confruntăm cu o situație. Angajații care sunt mai vechi în companiile noastre înțeleg necesitatea, da, uneori cu ghilimele de rigoare, necesitatea implementării unui asemenea sistem. Însă sistemele informatice de care avem nevoie să le implementăm poate uneori nu sunt potrivite cu cele pe care le avem noi. Iar în cazul unor angajați noi, aceștia se sperie și nu mai vin să lucreze la noi”.
Magagerul New Design Composite a punctat că: ”Așadar, vorbim din perspectiva umană, de mult mai multe probleme care pot apărea. Vă spun din experiența proprie! Noi avem contabilitatea internă și cea economico-financiară în firmă. Că așa am lucra de când știm, n-am externalizat niciun serviciu tocmai pentru a avea cumva această siguranță și încredere că ceea ce se întâmplă mai poate fi controlat în timp real. Așadar, colega mea de la contabilitate care lucrează acum nu lasă deocamdată pe nimeni să transmită facturile. Deci ea vizualizează tot ce s-a întâmplat în timpul zilei și apoi face distribuția mare în SPV, și mi-a explicat că deocamdată vrea ea să înțeleagă. Eu i-am spus că nu-i normal, pentru că la un moment dat se va aglomera și nu va putea să-și mai facă și restul treburilor, lucrările zilnice. Contabila mi-a răspuns că măcar acum, pentru început, are nevoie să vadă că nu greșește, pentru că îi va fi greu ulterior să depisteze unde este eroarea”.
Olimpia Doru a subliniat faptul că IMM-urile au nevoie de mai mult timp nu doar din pricina implementării în sine a programului. În practică sunt mult mai multe lucruri de care trebuie să se țină cont și a continuat explicând că: ”Plus că știm cu toții că orice resursă umană are nevoie de un minim de trei luni de zile pentru a reuși să se integreze. Ăsta este sistemul, nu l-am inventat noi, IMM-urile, acesta este sistemul la nivel de resurse umane. Omul are nevoie de minimum trei luni până reușește cât de cât să se integreze și să înțeleagă ce înseamnă compania și ce profil ai și care sunt, dacă poți să spun așa, valorile companiei”.
Managerul New Design Composite a mai explicat că degeaba spune cineva că ”de mâine trebuie să faci asta”, că în practică lucrurile sunt mult mai complexe decât atât.
Vorbind despre costurile pe care e-Factura le presupune, Olimpia Doru a declarat pentru DCBusiness că, în calitatea sa de reprezentat al IMM-urilor din județul Argeș, sunt cheltuieli suplimentare cu resursa umană și implementarea sistemului: ”Deci înseamnă multe costuri pe care nu le-au avut până acum, mulți dintre ei au avut externalizat acest serviciu. De aceea am spus de la început că aveam nevoie de un minimum de șase luni. Și dacă tot se dorește de la noi transparență și noi avem nevoie de un pic de timp. Ideea este că cei care funcționează și au funcționat și până acum corect sunt tot cei care sunt cei mai loviți dintre dintre toți”, a mai arătat managerul.
Olimpia Doru a subliniat că dacă statul dorește resurse ”tot de la cei care plătesc zi de zi lucrurile și fac totul corect, dacă totuși tot de la noi îți dorești aceste lucruri, încearcă să vii și cu ceva care să ne susțină și să ne ajute. Acesta este mesajul către Guvern. Încercați să fiți înțelegători! Sub presiunea asta, că eliminații imediat evaziunea, nu se vor rezolva lucrurile. Cei care au fost corecți până acum vor și și de acum încolo. Cine n-a învățat nimic din pandemie, clar că nu învață nici acum, pentru că nici înainte n-a învățat. Dați-mi voie să am rezerve serioase!”
La întrebarea ”Cum resimt IMM-urile noile taxe și impozite?”, Olimpia Doru a răspuns prompt: ”Le simțim ca pe o povară în plus, ca să încep cu concluzia! La nivel declarativ se spune că IMM-urile sunt motorul unei economii-uri și chiar sunt statistici care atestă că resursele în cea mai mare parte care se ajung la buget sunt de la IMM-uri? Și cu toate acestea, nu se întâmplă mare lucru pentru ele. Și nu o dată am solicitat să se facă ceva pentru IMM-uri, de câte ori am avut ocazia. Oameni buni! Nu mergeți pe principiul, vorbind așa, neacademic, trag tot pe ăla care muncește! Până la urmă vorbim tot de oameni, indiferent de ce domeniu și când ajungi la peste 50 și un pic de ani și când te uiți dimineața la câte medicamente iei te întrebi dacă merită iar întrebare este semn de renunțare”, a arătat managerul și a continuat: ”Nu-i simplu să te adun și să spui: ”OK, nu mai pot dar putin parcă tot mai pot!”, să cauți să vezi cine va conduce în continuare ca să nu se risipească munca de atâția ani!”, a mai explica doamna Olimpia Doru.
Întrebată dacă apreciază că IMM-urile vor face concedieri sau vor căuta soluții pentru a-și reduce cheltuielile?, managerul a arătat că: ”Materiile prime, pentru cei care fac producție, vorbesc din perspectiva mea, costul transportului se scumpește, costul cu resursa umană se va scumpi, este firesc. Deci cresc toate costurile, nu ai de unde să tai. Poți doar să reușești să te menții, să ai o echipă structurată, care a mai trecut prin așa ceva cu tine, prin situații de genul acesta, și să nu ai aceste măriri. Și atunci, haideți să fim sinceri, oricare dintre IMM-uri, indiferent că vinde un produs sau nu serviciu, indiferent de natura activității lui, va pune presiune pe costul produsului și într-un final, consumatorul final va fi cel care va decide”.
Olimpia Doru a mai relevat un fapt și anume că ”IMM-urile activeză într-o piață care este foarte haotică, îți pierzi clienți, te rog să mă crezi, văzând cu ochii, dacă pot să spun așa, clienți cu care ai lucrat ani de zile. Este posibil ca unii să accepte să meargă o perioadă în pierdere. Vor încerca să supraviețuiească așa o perioadă, probabil un an sau doi dacă au reușit să acumuleze, deși este puțin probabil când venim după o pandemie și război”, a declarat managerul și a continuat spunând că multe IMM-uri însă nu vor avea de ales decât să pună lacăt pe afaceri, a conchis Olimpia Doru, managerul companiei New Design Composite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.