"La această dată, militarii şi poliţiştii din Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, în virtutea calităţii de salariaţi, pot participa la casele de ajutor reciproc înfiinţate atât în baza Legii nr.122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor şi al uniunii acestora, republicată, cât şi a Decretului nr. 94/1958 privind organizarea şi funcţionarea caselor de ajutor reciproc pe lângă unităţile militare din Ministerul Forţelor Armate şi unităţile militare şi militarizate din Ministerul Afacerilor Interne.
(...) În aceste condiţii, ţinând cont şi de faptul că Decretul nr. 94/1958 are o vechime considerabilă, peste 60 de ani, apreciem că prevederile acestuia înregistrează aspecte de contradictorialitate cu reglementările actuale aplicabile asociaţiilor de tipul caselor de ajutor reciproc, precum şi prevederi care îngreunează funcţionarea acestora, fiind necesară abrogarea.
Prin abrogarea Decretului se creează premisele stabilirii unei conduite unitare privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariaţilor, înfiinţate pe lângă unităţile militare, acestea continuând să îşi desfăşoare activitatea în baza Legii nr. 122/1996, republicată, respectiv Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, ca persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, organizate ca asociaţii", se arată în expunerea de motive a proiectului.
"În situaţia în care casele de ajutor reciproc constituite în baza Decretului nr.94/1958 nu îşi pun în acord statutele proprii cu prevederile Legii nr.122/1996, republicată, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, acestea se dizolvă de drept, în conformitate cu dispoziţiile statutului tip, prevăzut la art. 1 din Decretul nr. 94/1958 statut în baza căruia s-au dizolvat casele de ajutor reciproc înfiinţate în baza Decretului nr. 94/1958, până în prezent", se mai arată în document.
Documentul poate fi studiat dând click aici.
Citeşte şi: Marius Budăi pune capăt controversei despre pensiile militare: Din cauza acestei expresii trecute într-un document oficial nu a fost bine
Ministrul Muncii lămureşte controversa cu pensiile militare şi subliniază, o dată pentru totdeauna, faptul că sub nicio formă acestea nu pot fi considerate pensii speciale.
Întrebat dacă există și un jalon legat de pensii, Marius Budăi a confirmat că, într-adevăr, există ”jalonul legat de indemnizațiile și pensiile stabilite în baza unor legi speciale. Eu nu aș fi profesionist dacă nu aș spune așa. Expresia ”pensii speciale” se poate utiliza în comunicare publică, dar eu nu pot și vă explic și de ce. Din cauza acestei expresii trecute într-un document oficial nu a fost bine. Pentru că nu există acest termen din punct de vedere juridic în România”, a arătat Marius Budăi.
Ministrul a subliniat că de la această expresie au ”început și acele discuție cu pensiile militare care, cu siguranță nu au ce căuta acolo, deoarece pensiile militare chiar nu sunt pensii speciale. Ce vreau însă să spun: a venit Comisia Europeană și ne-a zis că nu a găsit în legile din România termenul acesta de pensii și, atunci, noi credem că toate sunt. De aceea trebuie să fii foarte și foarte atent și să te bazezi pe profesioniști”, a concluzionat ministrul Muncii într-un interviu acordat România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.