Dacă se va dovedi că ventilatorul denumit RespiSave este sigur pentru oameni, medicii vor putea monitoriza parametrii vitali ai pacienţilor printr-o aplicaţie care le va permite totodată să modifice setările aparatului pentru respiraţie asistată, oriunde s-ar afla în spital. Aplicaţia va semnala dacă ventilatorul este deconectat sau dacă starea pacienţilor se modifică puternic.
Material transparent revoluționar din care se vor produce măști
Insuficienţa respiratorie, care necesită asistenţă mecanică, este un simptom comun în cazurile grave de COVID-19.
Controlul prin telecomandă permite contacte mai puţin frecvente ale personalului medical cu pacienţii, a arătat Lukasz Szarpak, consilier medical al proiectului noului ventilator. Personalul respectiv care tratează bolnavii în stare critică este deosebit de expus infectării cu coronavirus, de multe ori din cauza lipsei echipamentului individual de protecţie corespunzător.
Proiectanţii, printre primii care au creat un astfel de dispozitiv, anticipează că utilizarea telemetriei medicale se va extinde, în special după criza coronavirusului. Leszek Kowalik, directorul proiectului, afirmă că RespiSave va fi mult mai ieftin decât un ventilator obişnuit, dar nu a specificat costul.
Multe spitale din întreaga lume se confruntă cu insuficienţa ventilatoarelor, în contextul pandemiei. Szarpak şi Kowalik speră ca tehnologia aflată încă în fază de testare să fie disponibilă în următoarele luni în Polonia, iar ulterior pe piaţa mondială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.