Dar chiar și după ce Berna a introdus toate sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva oligarhilor ruși (și acum există aproximativ 900 de persoane pe această listă în întreaga lume), în Elveția au fost înghețate active rusești în valoare de numai OPT miliarde de dolari sau 7,7 miliarde de franci elvețieni, scrie Financial Times.
Ceva deosebit de complex
Prin comparație, Insula Jersey a înghețat active în valoare de 7 miliarde de dolari care au legătură cu magnatul rus Roman Abramovici. Ce spune acest lucru despre guvernului elvețian? Probabil că punerea în aplicare a unui pachet de sancțiuni atât de masiv este o muncă care are un început, dar nu are un sfârșit și nu poate avea un final. "Controlul eficient al acestor active este o sarcină de cel mai înalt grad de complexitate", explică Erwin Bollinger, un oficial elvețian de rang înalt din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO, divizia din cadrul Ministerului Afacerilor Economice responsabilă cu sancțiunile). El asigură că băncile fac acum tot posibilul pentru a încerca să depisteze activele și averile clienților lor.
Pentru a pune cumva în context cifra oficială scăzută a fondurilor confiscate în urma sancțiunilor, Asociația bancară elvețiană (Schweizerische Bankiervereinigung SBVg) a estimat recent că un total de aproximativ 150-200 de miliarde de franci elvețieni (155-207 miliarde de dolari) din banii rușilor sunt deținuți în băncile elvețiene. Dar foarte puțini bancheri elvețieni par să creadă acest lucru. În același timp, ei spun că, în ultimă instanță, banii rușilor nu merică riscul unei confruntări cu autoritățile financiare și fiscale americane.
Nu prea sunt astfel de depuneri
Este adevărat că băncile private mai secretoase se tem într-o măsură mai mică de mânia Washingtonului. Dar și ei spun că au înghețat tot ce au putut. Problema, după cum a spus un bancher din Geneva, este dublă. În primul rând, deseori, activele nu sunt deținute direct pe numele clienților "sancționați", ci de rude, mai apropiate sau mai îndepărtate, iar complicațiile juridice ce decurg din astfel de situații sunt dificil de rezolvat. În al doilea rând, a spus bancherul, banii sunt foarte rar depozitați fizic în Elveția.
În plus, în cei opt ani de zile care s-au scurs de la invazia Rusiei în Crimeea, oligarhii ruși, în special cei din zona de risc, au avut suficient timp pentru a-și pregăti un "plan B". Iar avocații și bancherii elvețieni bine plătiți de bogații ruși nu au stat cu mâinile în sân în tot acest timp, ajutându-i să transfere "toate bunurile câștigate cu greu" către rude, să transfere aceste bunuri în organizații obscure sau chiar să le mute mult în afara țării.
Doar niște mărunțiș
Când Putin a început să-și concentreze trupele la granițele Ucrainei, procesul s-a accelerat simțitor. La începutul lunii februarie, o lume încă oarecum sceptică în legătură cu afirmațiile serviciilor secrete americane potrivit cărora Putin își va ataca vecinul s-ar fi putut convinge că nu era vorba de o exagerare și nici de un fals, analizând, spre exemplu, documentele care au trecut prin mâinile notarilor de la Geneva. "Totul s-a dus în Dubai! - a glumit un bancher din Geneva. Băncile elvețiene dispun, desigur, de o mulțime de informații de acest tip. Ei știu ce fonduri s-au mutat și unde, dar rămân la fel de tăcuți precum un pește pe uscat.
Cu excepția cazului în care există dovezi clare sau suspiciuni clare cu privire la un posibil act criminal, bancherii elvețieni vor proteja secretul bancar al clienților lor aproape cu orice preț și până la ultimul om. Ei bine, cum rămâne cu activele care rămân în posesia băncilor elvețiene și care sunt legate în mod dovedit direct de cei care au fost sancționați? În realitate nu este vorba decât de niște mărunțiș în buzunarele oligarhilor. Surprinzător, dar cel mai important bun confiscat, până acum, în Elveția a fost un apartament cu trei dormitoare și un teren de golf aparținând lui Petr Aven.
Citește și Decizie BOMBĂ. Gazprom REFUZĂ plățile din Germaniei lui Austriei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.