China, presată de comunitatea internaţională să facă publice datele ştiinţifice pe care le obţine încă dintr-o etapă timpurie, în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în capitala ţării, a anunţat, de asemenea, că a trimis noile date specialiştilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Detaliile publicate pe site-ul Centrului pentru date naţionale de microbiologie din China arată că aceste informaţii genomiale au fost obţinute cu ajutorul secvenţierii a trei mostre - două umane şi una de mediu -, recoltate pe 11 iunie, când a fost raportat primul caz local de infectare cu SARS-CoV-2 din ultimele luni. De atunci, autoritățile de la Beijing au anunţat 183 de cazuri, asociate cu uriaşa piaţă agroalimentară Xinfadi din sud-vestul capitalei chineze.
"Potrivit rezultatelor preliminare ale studiului genomial şi epidemiologic, virusul provine din Europa, dar diferă de cel care se răspândeşte în această perioadă în Europa", a declarat Zhang Yong, de la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC). "Este mai vechi decât virusul care se extinde acum” pe Bătrânul continent, a adăugat el.
În opinia profesorului, există mai multe explicații pentru modul în care această tulpină virală a pătruns în China. "Ar fi putut fi ascuns în produse alimentare importate şi congelate sau a pândit în anumite medii întunecate şi umede, precum piaţa Xinfadi, într-un spaţiu care nu a fost dezinfectat sau sterilizat", a declarat Zhang Yong într-un articol publicat pe site-ul Comisiei Centrale pentru Inspecţia Disciplinei.
Citește și Covid-19. Studiu. Asimptomaticii pot suferi leziuni ale organelor
Wu Zunyou, epidemiologul-şef al CDC, a declarat pentru presa centrală chineză în această săptămână că tulpina virală din Beijing este similară celei din Europa, deşi nu a fost neapărat transmisă în mod direct din ţările europene. Profesorul Wu nu a dorit să detalize aceste comentarii, făcute înainte de publicarea informaţiilor despre secvenţierea genomului tulpinei virale din Beijing. S-a multumit doar să sublinieze că tulpinile de coronavirus găsite în Statele Unite şi Rusia provin în cea mai mare parte din Europa.
Primul focar major de infectare cu noul coronavirus a fost identificat în piaţa de peşte şi fructe de mare Huanan din oraşul chinez Wuhan în luna decembrie. De atunci, virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit pe plan global, infectând aproape 8,5 milioane de persoane şi cauzând aproximativ 450.000 de decese.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.