Prin Arctica se plimbă numeroase colonii de mingiuțe de mușchi de copac, dar oamenii de știință nu reușesc să explice natura acelei forțe care le pune în mișcare, scrie National Geographic. Fenomenul a fost descoperit cu câteva decenii în urmă, dar nici unul dintre studiile efectuate pe această temă nu au putut putut răspunde la întrebarea cine controlează aceaste colonii, mișcarea coordonată a misterioaselor plante.
”Aceste conglomerate în formă de ou, compuse din mâl și mușchi de copac se întâlnesc numai în unele pozițiuni de suprafață ale ghețarului Ruth Glacier, din Alaska, și asigură mediul propice pentru dezvoltarea coloniilor de nevertebrate”, au explicat oamenii de știință de la Universitatea din Idaho.
Cei patru ani de observații au arătat că mingiile din mușchi de deplasează laolaltă într-o singură direcție. Viteza lor medie este de circa 2,5 centimetri pe zi. Mișcarea lor este, oarecum, coordonată: dacă, până la un moment dat au urmat un anumite traseu, brusc ele își schimbă vectorul de mers, dar și viteza.
Citește și Cercetătorii chinezi ridică din umeri. Nu știu ce au descoperit
Studiile condițiile meteorologice și de relief ale ghețarului, cercetătorii au eliminat, pe rând, posibile cauze: înclinarea stâncii de gheață, puterea vântului sau influența luminii soarelui. ”Nu, pur și simplu nu știm. Nu am găsit nici o explicație logică ținând cont de totalitatea elementelor care ar fi putut influența acest fenomen. Există, se pare, o forță misterioase și nevăzută care pune în mișcare mingiuțele, indicându-le, totodată, și direcția de deplasare”, au concluzionat oamenii de știință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.