Misterul este cu atât mai provocator, cu cât societăţile şi companiile au tendința de a renunţa la banii lichizi, pe fondul creșterii explozive a plăţilor cu carduri şi aplicaţiile de pe telefon. Valoarea dolarilor americani aflaţi în circulaţie a atins aproximativ 1.700 de miliarde anul trecut, în creştere de la 1.200 miliarde în 2013.
A lua urma banilor înseamnă adesea să dai peste un amestec de personaje care şi-ar găsi foarte uşor locul într-un roman poliţist. Bancnotele sunt adesea vitale pentru bandele de criminali, dar sunt populare şi în rândul celor care se tem de o viitoare prăbuşire a sistemului financiar, scrie Mediafax.
Citește și Cum s-a format atâta apa pe Terra. Teoriile oamenilor de știință
Bancherii nu iau urma cash-ului doar pentru a-şi satisface propria curiozitate. Dacă băncile centrale nu ştiu cât cash există, ar putea tipări prea mulţi bani, riscând, astfel o creştere a inflaţiei. „Oamenii îşi ascund banii peste tot“, arată Sven Bertelmann, director al centrului naţional de analiză al Bundesbank. Uneori bancnotele sunt îngropate în grădină, unde încep să se descompună, sau ascunse în poduri, unde devin cuiburi pentru şoareci.
Bundesbank crede că peste 150 miliarde de euro sunt puse la saltea în Germania. Banca Centrală Europeană, şi alte bănci, au încercat să ceară ajutorul publicului. „Toată lumea spune că nu ţine bani la saltea, dar banii se află clar undeva“, spune Henk Esselink, de la divizia de management monetar a BCE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.