Analistul a amintit că productia în țara noastră consumă energie multă, ”deci o raționalizare a energiei înseamnă o scădere a calității produsului iar aceasta înseamnă o pierdere a competitivității. În țările dezvoltate aceasta raționalizare se pregătești și de mai mult timp. Nu am informații în ce stadiu este dar, oricum se vorbește despre ea, și anume, această raționalizare este compensată printr-o creștere a tehnicității, a gradului de tehnologizare a producție, așa încât valoarea adăugată a producției să nu scadă. Asta înseamnă un efort de investiție, un efort de inovare. Noi nu suntem capabili să facem așa ceva pe termen scurt”.
Economistul a mai apreciat că ”dacă se va raționaliza gazul se va ajunge probabil la o reducere a activității la unele întreprinderi, la unele întreprinderi importante, iar această reducere a activității va duce la șomaj tehnic, dacă nu chiar la șomaj”.
Citește și: Mircea Coșea: ”Suntem o țară de 50 de bani. O spun cu durere!”
Care sunt măsurile necesare pentru România
Profesorul Coșea a mai spus că trebuie avută mare grijă cu pregătirea în vederea iernii care va urma deoarece va fi una foarte dificilă din punctul de vedere al consumului .
Analistul a afirmat că România ar trebui să ia măsuri încă de pe acum și se întreba de ce în țara noastră acest proces de pregătire nu se accelerează, ”Gradul de completare a rezervelor... Aud niște cifre care nu sunt deloc încurajatoare. Dacă 30%, dacă e 38%, dacă până la sfârșitul lunii septembrie, nu e sigur, lucrul ăsta nu este sigur!, a spus analistul îngrijorat.
Nu ne putem baza în acest an pe gazele din Marea Neagră
Profesorul a mai afirmat că în ceea ce privește expoatarea gazelor din Marea Neagră, ”este un lucru important ca să începe, dar în acest an nu ne putem baza pe o creștere a gradului de independență față de import. Nu știm exact cât și cum se va extrage. Este primul an. Nimeni nu ne poate garanta, nici măcar cei care lucrează acolo. În al doilea rând, nu știm cum vor evolua prețurile, pentru că acest gaz va merge pe bursă. Iar în al treilea rând și cu acest gaz, conform ultimelor informații pe care le am de la specialiști, România tot trebuie să importe în jur de 20% sau 25 % din necesarul de gaz, pentru ca să putem acoperi până la 80 %!”, afirmat profesorul Coșea la B1TV și a continuat explicând că: ”Deci tot rămânem dependenți de import, iar acest importă nu-l facem direct, o facem prin intermediari, ceea ce ridică prețul de câteva ori. Așadar, deocamdată, la acest moment, eu cred că e nevoie din partea Ministerului Energiei nu numai de un efort sporit, dar și de o comunicare mai bună, pentru că deja decizia pe care o avem azi este o veste care creează panică, care creează o lipsă de perspectivă pentru cei care sunt în business. Posibilitatea reducerii consumului de gaze e un lucru care îngrijorează, pentru că întreg ansamblul, întreg business planul trebuie să fie modificat, nu numai în legătură cu cantitatea utilizată, dar și calitatea care va fi completată la alte prețuri”.
Citește și: Ajungem la raționalizarea gazelor? Guvernul discută o astfel de măsură pentru companii
Este o variantă luată în calcul în cazul în care eforturile de aprovizionare a pieței nu vor da rezultatul scontat.
Guvernul ia în calcul ca în această iarnă, dacă nu se reuşeşte aducerea din import a cantităţilor de gaze aşa cum sunt planificate, să impună o raţionalizare a consumului pentru companii, au declarat, luni, surse guvernamentale, precizând că populaţia nu va fi afectată de o posibilă raţionalizare a gazelor.
La nivelul Guvernului s-a format un consiliu consultativ care urmează să funcţioneze în perioada următoare. Acesta va analiza evoluţia crizei energiei, în urma conflictului din Ucraina.
"Se va continua livrarea. Nu există nicio limitare pentru consumatorii casnici. Limitarea în procent echitabil îi vizează pentru operatorii economici, dacă nu reuşim să aducem cantităţi de gaz din import aşa cum sunt planificate", au arătat sursele indicate.
Potrivit surselor guvernamentale, România îşi asigură, în prezent, 90% din producţia de gaze. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.