Analistul economic a explicat că scumpirea fără precedent a combustibilului în România care a avut loc seara trecută, nu se justifică în niciun fel și este de părere că este vorba de speculă.
Mircea Coșea a explicat că ieftinirea sau scumpirea barilului de petrol nu se regăsește imediat și la pompă dar faptul că ieri țițeiul pe piețele externe s-a ieftinit cu 17% iar în România combustibilul a urcat nu este un lucru normal.
O altă bizarerie pe care profesorul de economie a scos-o în evidentă este că producția de petrol din România, chiar dacă nu acoperă complet consumul, are rol de echilibrare însă aseară acest lucru nu s-a întâmplat, din nou, spune Coșea, o ciudățenie.
Însă un fenomen neobișnuit care a avut loc seara trecută și scos în evidență de analist a fost faptul că prețul la unele benzinării a crescut de la o ora la alta.
Mircea Coșea a comentat și luarea de poziție a premierului Nicolae Ciucă spunând că: ”Mi-a făcut placere ca a adus în discuție destabilizarea economiei naționale. Avem posibilitatea ca pentru o astfel de situație să reintroducem Lege privind subminarea economiei naționale. Mă bucur să realizează pericolul pentru dezvoltarea și stabilitatea țării. Riscurile acum nu sunt din cauza războiului din Ucraina ci din activitatea antinațională”, a conchis analistul într-o intervențe la Realitatea Plus.
Oportunitate pentru România. Mircea Coșea: Este nevoie de o schimbare a mentalității guvernamentale
Invitat la emisiunea ”De Ce Nu în România?”, la DCNews, profesorul Mircea Coșea a vorbit despre cele trei elemente cheie care lipsesc România, dar și despre nevoie de schimbare. ”Noi am ieșit acum din peșteră și am văzut că trebuie să ne schimbăm”, a declarat, printre altele, economistul.
Ce face un om de afaceri în noile condiții?, a întrebat moderatorul emisiunii, Mohammad Murad, potrivit căruia în ultimele zile se simte că băncile au început să fie mai sceptice pentru investiții în România, că prețurile se dublează, aproape, la alimente, de la ulei, grâu, petrol și așa mai departe. Ca om de afaceri ce să fac? Duc mai departe investițiile sau mă opresc?
Tezaur al economiei românești
”Ca economist de o viață, ca român, nu pot să vă spun să vă opriți”, a răspuns profesorul Coșea. ”Dumneavoastră reprezentați în această structură a economiei românești o parte pe care eu de foarte mult timp o numesc un tezaur al economiei noastre, și anume inițiativa privată, capitalul privat. Care a contribuit foarte mult la ceea ce România este astăzi, pentru că, deși o criticăm noi, România a evoluat mult și, în mare parte, a evoluat datorită acestor investiții pe care privații le-au făcut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.