Întrebat dacă apreciază că după această discuție la Parlament, Consiliul Concurenței va începe să își facă treaba, profesorul Mircea Coșea a răspuns: ”Nu!” și a continuat: ”Consiliul Concurenței este o instituție care nu își înțelege rolul. Dar a început postul aș spune e un element care a șocat dar lumea nu a prea fost atentă și anume Consiliul Concurenței se consideră o instituție privilegiată în România este în subordinea directă a președintelui țării. Sunt aleși pe perioade foarte îndelungate și au venituri foarte mari.
Mircea Coșea a continuat spunând că: ”Evident, lucrurile acolo nu merg deloc pentru că în ultimii douăzeci, zece, hai cinci, ca să micșorăm aria, în România au avut loc foarte multe incidente pe piață care au arătat că piața românească nu funcționează așa cum se crede, într-o manieră europeană. E o piață care parțial funcționează pe norme europene. Este însă încă foarte mult stăpânită de decizii arbitrare, pe care le iau marile companii de producție sau de distribuție din România care sunt cu capital străin și care își urmăresc interesele. Acestea consideră România doar o piață de desfacere pe care pot să acționeze cum vor. Consiliul Concurenței a intrat foarte puțin și foarte timid în acest angrenaj”.
Bogdan Chirieac: Consiliul Concurenței, încă o instituție care ”funcționează”
Analistul a punctat explicând că: ”Au fost niște amenzi de râs pe care le-au dat acum câtva timp, dar ultimele evoluții au arătat că acest consiliu nu își mai are rostul, pentru că el trebuia să fie un element important în evaluarea situației în care s-a făcut liberalizarea prețurilor la energie. Liberalizarea pieței energiei trebuia să fie controlată înainte, evaluată și trebuia să fie pusă la dispoziția celor care au luat decizia de acest Consiliul al Concurenței. Pentru că liberalizarea pieței se face în condiții pe care toată economia mondială o recunoaște, prin experiența altor țări”.
Profesorul a continuat spunând că: ”România trebuia să aibă o piață concurențială. Nu a avut-o! Consiliul Concurenței a fost total absent aici, trebuia să aibă o legislație înainte de liberalizare pentru protecția consumatorului vulnerabil și protecția economiei. Și mai trebuia să aibă și o producție internă care să acopere cel puțin 80-85 la sută din cererea internă. Toate lucrurile astea trebuiau să fie făcute pe niște analize pe care Consiliul Concurenței împreună cu ANRE, împreună cu Protecția Consumatorului împreună cu Ministerul Energiei, trebuiau să le facă și să rediscute la Bruxelles așa cum au făcut alte țări, care au reușit, ori să amâne liberalizarea până în momentul în care piața devenea propice unei liberalizări, ori să lungească termenul de tranziție de la energiile cu carbon la energiile necarbonatate. Și aici putem să spunem foarte clar că Consiliul Concurenței nu a acționat deloc”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.