Mircea Coșea are soluția: România are nevoie de o Economie de Război

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea

Profesorul Mircea Coșea a explicat pentru DCBusiness care ar fi măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia ca România să poată face față noilor provocări internaționale, respectiv război din Ucraina și, mai nou, războiul din Israel.

Profesorul de economie a arătat că: ”Noi am intrat într-o nouă etapă a modelului de dezvoltare românesc, ca să zic așa, etapă pe care eu am prezentat-o deja încă de un an de zile și pe care o numesc ”economie de război”, adică este un stadiu în care anumite priorități pe care o economie le are în mod normal sunt schimbate, pentru că contextul internațional se schimbă și am numit acest lucru, necesitate de a orienta economia românească spre ceea ce înseamnă economie de război”, a afirmat profesorul de economie.

Uniunea Europeană și-a pierdut rolul internațional

Analistul a arătat că lucrurile s-au agravat și mai mult în contextul în care România are lângă ea războiul din Ucraina la care acum se adaugă cel din Israel: ”România trebuie să înțeleagă că intrăm într-o economie în care nu există predictibilitate, în care factorii de putere se schimbă în favoarea unora și în defavoarea altora, în care regiunile militare ale lumii se accentuează sau se înroșesc, iar noi, din păcate, suntem în mijlocul lor”, a spus Mircea Coșea după care a explicat și ce înseamnă acest lucru: ”Înseamnă că Uniunea Europeană aproape că își pierde rolul internațional. Este într-o cădere, din punctul meu de vedere politică, din cauza mediocrității celor pe care celor care o conduc acum, este o mediocritate politică. Ceea ce se întâmplă acum în Uniunea Europeană este temător, și anume euroscepticismul unor lideri politici, că așa numitul suveranism este în creștere”, a adăugat analistul și a dar ca exemple Italia, Slovacia Ungaria și Polonia.

Profesorul Coșea a mai spus că: ”Deci este o situație incertă în care Uniunea Europeană nu găsește soluții imediate și nici eficiente. Pentru noi este extrem de importantă menținerea unei alianțe de cea mai mare forță cu Statele Unite ale Americii, care este până la urmă garanția noastră într-un război care nu știu cum se va termina”.

Gazele din Marea Neagră, în pericol

Analistul a abordat și chestiunea gazelor din Marea Neagră: ”Marea Neagră se transformă într-o zonă militară puternică și mă îndoiesc că ceea ce dorim noi să facem, și anume trecerea la exploatarea masivă a gazului din Marea Neagră, va mai fi posibilă în viitoarele luni sau ani, pentru că sistemul acesta militar devine atât de periculos nici în exploatarea economică, încât cu greu se vor găsi investiții și puterea de a lucra în această zonă”. 

Doi actori, Rusia și Arabia Saudită

Mircea Coșea a continuat spunând că: ”Doi mari actori în politica energetică, cei care conduc de fapt politica energetică la nivel european și nu numai, devin nu doar actori economici, ci și politici, de primă forță, pe primul îl cunoaștem și este Rusia. Rusia este actor politic și militar puternic, pentru că sancțiunile care i s-au aplicat nu au avut efectul scontat, doar ici și colo, dar în general nu. Rusia a reușit să câștige în continuare cu exportul de resurse energetice, fie via China, fie via India. Multe țări europene care pretind că susțin embargoul, de fapt, noi nu-l susțin deoarece cumpără petrol rusesc prin India, ceea ce este un mare avantaj pentru Rusia”, a arătat economistul.

Profesorul a continuat vorbind despre cel de-al doilea actor: ”Dar lucrul cel mai important este că unul dintre cei mai mari producători de combustibili fosili, și anume Arabia Saudită, a devenit un actor politic important în zonă dar și cu pretenții la nivel global. Să nu uităm că Arabia Saudită are un program pe care marea majoritate a analiștilor nu l-au luat în seamă, că în 10 ani am devenit cel mai mare importator de arme ultramoderne din lume. Deci pregătește și militar jocul pe care vrea să îl aibă. Iranul joacă pe față un rol care este antieuropean, antiamerican, deci lumea se zguduie foarte mult. Or, în aceste condiții, avem nevoie de o politică de alt tip”, a afirmat Mircea Coșea.

Cum ar arăta Economia de Război pentru România

Profesorul a continuat explicând ce înseamnă noul tip de politică pe care România ar trebui să îl aibă: ”Economie de război înseamnă creșterea gradului de independență pe care trebuie să îl avem față de circuitele valorice internaționale. Asta înseamnă creșterea gradului de valorificare rapidă a resurselor mari pe care le avem în trei domenii care strategice de mare importanță, în cazul unor cutremure politice mari, ce pot duce chiar la incidente militare violente, la războaie”.

Mircea Coșea a arătat care sunt cele trei direcții pentru o Economie de Război: ”În primul rând sectorul energetic! Trebuie să devenim cât mai repede independenți din punct de vedere energetic. În al doilea rând, al doilea principiu pe care îl pun la baza economiei de război, este independență alimentară. Asta înseamnă ceea ce spun de foarte mult timp, apariția în România a unei puternice industrii de prelucrare a produselor agricole, în măsura în care trebuie să reducem rapid importul de produse agroalimentare, în primul rând de alimente, nu prin reducerea consumului, ci prin susținerea consumului din producția internă. Iar în al treilea rând este sectorul medical cel al medicamentelor”.

Analistul a arătat că: ”România este într-o criză mare din punctul de vedere al sectorului producător de medicamente. România este pe primele locuri în Europa la mortalitatea in cauza unor boli care altfel sunt curabile. Este vorba în primul rând de bolile cardio-vasculare, care sunt clasate pe primul loc în Europa. Mai este vorba despre reapariția unor boli care erau eradicate în trecut, cum sunt bolile copilăriei, și tuberculoza. Iar noi nu avem medicamente! Calmantele cele mai multe sunt din import, peste 80 la sută”, a afirmat profesorul și a mai adăugat că România este defazată, în sensul că medicamentele revoluționare ajung la noi cu întârzieri de 2 până la 5 ani: ”Deci românii sunt condamnați să moară mai repede pentru că nu au medicamente. Și, sigur, ultimul element, dar primul ca importanță, sunt costuri. Neavând o producție proprie decât în mică măsură, importăm la prețuri foarte mari, iar capacitatea României de a debloca și de a consuma fonduri pentru medicamente costisitoare face ca să existe o criză la un moment dat pentru medicamente de bază. Mircea Coșea a dat exemplul Poloniei care produce susținut medicamente dub licență: ”Polonezii au aproape completă gama de produse farmaceutice moderne doar prin licență”. 

Profesorul a mai explicat că: ”Economia de Război ar însemna, în momentul de față pentru mine, apariția unui program pe care Guvernul să îl aibă pentru sprijinirea industriei, agriculturii și populației în general. Asta înseamnă întărirea economică a României, nu prin armament”.

Economia de război, soluția macroeconomic pentru România

Mircea Coșea a arătat că dacă România ar pune în mișcare un astfel de plan, Economia de Războiva realiza două lucruri importante. În primul rând, stabilitatea politică și socială, extrem de importantă, în condiții impredictibile de război. Ai nevoie de o țară stabilă, care să aibă încredere în Guvern, iar în al doilea rând vom rezolva marile probleme macroeconomice așa cum este acum cu deficitul. Or, deocamdată eu văd că Guvernul, în afară de declarații politice, nu se face altceva nimic în vederea pregătirii, pentru vremurile foarte grele care vor veni, iar ce se întâmplă acum în Israel arată că nu sunt prea departe acele vremuri, din contră, Guvernul ia măsuri de slăbire a economiei, sabotează pregătirea economiei pentru vremurile care vin. Cresc taxe, impozite în plus, unele în contra, altele pentru, ca să nu știe nimeni despre ce e vorba. Aceasta e inconsecvență în felul cum gândesc masurile pe termen lung. Toate acestea nu duc la creșterea economică, din contră, vor duce la o creștere a inflației. Pe viitor ne vor duce într-o instabilitate economică”.

Profesorul a mai arătat că este nevoie ca România să își dezvolte industria auto și să nu mai fim doar subcontractori, această industrie având nevoie de modernizare în direcția electrificării.

În încheiere, analistul a mai arătat că economia trebuie să fie una care ”în orice condiții trebuie să ne protejeze ca cetățeni, în orice condiții, să avem energie, mâncare și medicamente. Nu mai vorbesc de autostrăzi, astea sunt dorințe de Moș Crăciun”, a conchis MIrcea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9736
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9738
USD
Azi 4.8269
Diferența 0.0052
Zi precendentă 4.8217
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9736 RON
USD flag1 USD = 4.8269 RON
GBP flag1 GBP = 5.9269 RON
CHF flag1 CHF = 5.2922 RON
AUD flag1 AUD = 2.9899 RON
DKK flag1 DKK = 0.6666 RON
CAD flag1 CAD = 3.3553 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4233 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 414.0962 RON
Monede Crypto
1 BTC = 458083.28RON
1 ETH = 15959.47RON
1 LTC = 505.04RON
1 XRP = 11.18RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17139.520.27%
BET-BK3200.650.40%
BET-EF931.290.31%
BET-FI62362.670.12%
BET-NG1236.650.65%
BET-TR37795.480.27%
BET-TRN36737.150.27%
BET-XT1477.560.28%
BET-XT-TR3203.000.28%
BET-XT-TRN3119.920.28%
BETAeRO897.820.25%
BETPlus2532.890.23%
RTL38088.790.10%

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel