”2025 pare să fie un an pierdut pentru economie”, a declarat profesorul Coșea. Și a explicat: ”Pentru că în 2025, dar iată că și în 2025 politica a sabotat economia. Pe raționament politic s-a sacrificat economia. Pentru că 2024 a însemnat cheltuieli absolut nejustificate economic, iar 2025 este consecința acestuia, plus campania care continuă. Deci, 2025 este un an care, din punctul meu de vedere, va rămâne marcat în istoria economică nu doar a României”, a subliniat interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu.
Trump a eliminat negocierea politică
Analistul a arătat că pe plan internațional asistăm la niște schimbări care nu mai sunt doar de natură politică. ”Sunt schimbări care arată că cel mai important jucător economic al lumii, Statele Unite, are deja are o strategie nu doar pe termen imediat, ci pe termen mediu, ceea ce este foarte important. Pentru că elimină negocierea politică, înlocuind-o cu negocierea economică”, a explicat Mircea Coșea.
De la hidrocarburi, la pământuri rare
El subliniază că ”schimbarea resurselor majore ale economiei de la hidrocarburi la pământuri rare este o chestiune care înseamnă o schimbare epocală. Este greu să știm ce se va întâmpla. Oricum, în jurul lui Trump există oameni care s-au gândit la acest lucru și care pun în practică o politică menită să mențină leadership-ul american încă o perioadă lungă de timp fiind, cred eu, imposibil de atacat, cel puțin în următorii 10-20 de ani de către marele concurent care, din păcate, nu este Europa, ci China”, a arătat profesorul de economie.
România va fi afectată
În ceea ce privește războiul economic declanșat de președintele Donald Trump și a efectelor acestuia asupra întregii lumi, profesorul Coșea este de părere că măsurile pe care liderul de la Casa Albă le tot anunță ”nu vor dura prea mult. Ele vor da o lovitură foarte puternică și va arăta ce înseamnă să nu iei în considerare un parteneriat legal și, aș spune eu, avantajos cu Statele Unite. Ceea ce fac acum aceste tarife de 25% pe aluminiu și pe oțel ne afectează și pe noi. În ultimă instanță, România este exportator și de aluminiu și de oțel în SUA. Paradoxal, spunem că nu avem industrie, dar suntem exportator de aluminiu și de oțel. Dar marele efect va fi asupra sistemului integrat al Uniunii Europene, care va fi afectat și nu doar din cauza tarifelor, deoarece există acea lege IRA, care atrage capital spre Statele Unite, oferind condiții mai bune de valorificare. Vor exista și alte tarife care vor intra în funcțiune, dar foarte important este faptul că Trump a desființat un sistem de lobby, USAID”, a menționat Mircea Coșea.
Detaliind, el a precizat că acest lucru înseamnă eliminarea unui puternic sprijin pentru anumite sectoare de activitate.
Află care sunt și alte efecte urmărind întreaga emisiune ”Totul despre bani”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.