BNR a pornit pe un trend de scădere de la începutul lunii iunie când a anunțat prima astfel de măsură după ce menținuse dobânzile timp de nouă luni.
Profesorul de economie Mircea Coșea este de părere că această decizie este binevenită pentru mediul economic din România, în special în acest an.
”Este o reducere importantă în momentul de față pentru că suntem în momentul în care o reducere ar putea să conteze mult din punct de vedere al stimulentelor pe care economia le-ar putea avea. Nu este o reducere foarte mare însă este o reducere care arată un trend. Unul pe care Banca Națională îl urmează pentru a aduce dobânda de referință la o cotă care să fie cu puțin mai mult stimulatoare pentru economie”, este de părere acesta.
Miza pe creșterea economică
Deși unii economiști speculau că BNR va menține de această dată dobânzile, această mică scădere a dobânzii de politică monetară a venit într-un moment în care mediul de afaceri o necesită pentru dezvoltarea mai multor ramuri din economie și pentru susținerea creșterii economice în ansamblu, de care guvernanții au nevoie la rândul lor în contextul din acest an, susține Mircea Coșea.
”Datele care au apărut acum au fost luate în calcul de bancă pentru că s-ar putea ca la sfârșitul acestui an să avem o creștere economică mai mare decât cea pe care am prevăzut-o, să urce undeva la 2,5%, unii zic chiar 2,8%, pentru că sunt elemente care continuă să forțeze economia, anume consumul și construcțiile. Dar sunt elemente care nu au cum să conducă economia, este o nevoie de un stimul per ansamblu pentru că sunt și alte ramuri care trebuie să fie stimulate, mai ales în condițiile în care, din ceea ce se va întâmpla în viitoarele luni, economia va avea nevoie de un spor de putere din punct de vedere al finanțării.
BNR și-a dat seama că ceea ce este important acum este să contribuie într-o măsură oarecare la temperarea sau la reducerea inflației pentru că aceasta este într-un moment în care ar putea să urce. Avem probleme în legătură cu acest lucru pentru că nu putem în acest an să punem nici un fel de speranță pe agricultură, ea nu va contribui la creștere, industria este încă foarte mult sub presiune, fiind încă dependenți de industriile din occident, în primul rând din Germania.
Probabil că Banca a considerat că această reducere va impulsiona și alte ramuri economice pe ansamblu și să dea puțin oxigen economiei pentru a nu pierde acest avânt pe care l-a luat în acest trimestru, a conchis Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.