Peste 672.000 de oameni vor beneficia, datorită fondurilor europene, de programe de screening în vederea diagnosticării din timp a afecțiunilor oncologice sau a bolilor transmisibile. Alte investiții vor viza infrastructura și serviciile medicale din România, punând accent pe creșterea accesibilității și calității actului medical la toate nivelurile.
Programul vizează dezvoltarea unui sistem medical modern și eficient, de la prevenție și diagnostic până la tratament, prin investiții în infrastructură, digitalizare și dezvoltarea competențelor profesioniștilor din sănătate.
Aproximativ 228 de beneficiari direcți, incluzând spitale, institute de sănătate publică și autorități publice centrale și locale, vor primi finanțare pentru modernizarea și extinderea serviciilor medicale.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a subliniat importanța acestor investiții, evidențiind alocări semnificative pentru domenii esențiale: peste 250 de milioane de euro pentru programe de screening dedicate depistării precoce a bolilor grave, peste 200 de milioane de euro pentru oncologie, facilitând accesul pacienților la tratamente moderne, și alte 200 de milioane de euro pentru secțiile de Terapie Intensivă și centrele pentru mari arși, asigurând o mai bună pregătire a spitalelor pentru gestionarea urgențelor.
Finanțarea pentru dezvoltarea infrastructurii medicale va cuprinde:
- Dotarea și modernizarea a 56 de cabinete de medicină de familie și cabinete școlare;
- Crearea unei rețele de 36 unități mobile pentru distribuția vaccinurilor;
- Dezvoltarea a 23 de unități pentru îngrijiri paliative;
- Înființarea și echiparea a 19 centre de sănătate mintală;
- Operaționalizarea a 12 centre regionale de genetică și expertiză pentru boli rare;
- Modernizarea a 9 centre de transfuzie sanguină;
- Crearea a 5 unități specializate pentru pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută;
- Înființarea a 2 unități pentru tratarea marilor arși și a unui centru de protonoterapie.
Un accent special este pus pe prevenție și dezvoltarea resurselor umane:
- 672.000 de persoane vor beneficia de programe de screening;
- 300 de campanii de informare și conștientizare vor fi realizate;
- Peste 30.000 de profesioniști din domeniul medical vor beneficia de programe de formare.
Toate aceste investiții asigură implicarea tuturor actorilor relevanți pentru a răspunde nevoilor de sănătate la nivel regional și local, iar implementarea acestor proiecte va fi monitorizată îndeaproape pentru a asigura atingerea obiectivelor și maximizarea impactului investițiilor europene în sistemul de sănătate românesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.