"Securitatea în Europa poate fi doar comună, fără a încălca interesele Rusiei. Dar NATO este cea care nu este pregătită astăzi pentru un dialog egal pe această temă. În plus, implementarea planului NATO în Afganistan s-a soldat cu un dezastru cu care se confruntă acum întreaga lume", a declarat Șoigu, citat de serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării și preluat de Kommersant.
Shoigu a declarat că NATO "își împinge în mod constant forțele către granițele noastre”. Comentariul venind după declarația ministrului german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, care a spus că este necesar să descurajeze Rusia să atace în zonele Mării Baltice și Mării Negre.
"Ministrul german al apărării trebuie să știe bine cum s-au terminat astfel de mișcări în trecut pentru Germania și Europa. Nu poate exista decât o securitate comună în Europa, fără încălcări ale intereselor Rusiei. Dar NATO este cea care nu este pregătită pentru un dialog echitabil pe această temă", a subliniat Shoigu.
Planul de descurajare al NATO în Afganistan a dus la o catastrofă, a declarat șeful apărării ruse.
Cele mai spectaculoase vehicule militare ale momentului VIDEO
La 21 octombrie, ministrul german al apărării a declarat, în cadrul unei emisiuni în direct la postul de radio Deutschlandfunk, ca răspuns la o întrebare dacă NATO ia în considerare scenariile de descurajare a Rusiei în regiunile baltice și ale Mării Negre, inclusiv în spațiul aerian cu arme nucleare, că blocul militar ar trebui să trimită Rusiei un semnal clar că alianța este pregătită să folosească astfel de mijloace pentru a produce un efect de descurajare în avans și să descurajeze pe oricine să atace zonele baltice sau partenerii NATO din Marea Neagră. Kramp-Karrenbauer a subliniat că aceasta este ideea de bază a NATO și că va fi adaptată la comportamentul actual al Rusiei.
La 21 octombrie, miniștrii apărării din cadrul NATO au convenit asupra unui plan de apărare împotriva unui potențial atac rusesc, care vizează, printre altele, respingerea simultană a unui potențial atac în zona Mării Baltice și a Mării Negre. Strategia a fost aprobată la scurt timp după ce Rusia și-a retras reprezentantul de la NATO. După adoptarea strategiei, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a luat decizia corectă de a pune capăt dialogului oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.