Potrivit ministrului, România este în primele locuri la impozitarea salariului minim.
Soluția ministrului este ca, la un salariu minim de 2.300 de lei, angajat să nu plătească contribuții la șomaj, sănătate sau la pensie.
Pentru salariile care depășesc nivelul salariului minim, contribuțiile ar trebui să se plătească doar pe diferența dintre salariul mai mare și salariul minim.
Spre exemplu, la un salariu brut de 3.000 de lei, se vor plăti contribuții pe diferența până la salariul minim, adică doar pe 700 de lei.
'' Reducerea poverii fiscale pe muncă. Asta și propunerea noastră, această formulă care a fost pusă și în programul de guvernare '', a spus Năsui.
Salariile mici sunt principalul motiv pentru care românii pleacă la muncă în străinătate, iar neimpozitarea salariului minim ar fi un început pentru a-i convinge să se întoarcă în țară.
''România nu are o problemă cu forța de muncă, are o problemă cu exportul forței de muncă. Noi creăm forță de muncă care muncește în alte părți. Avem peste 5 milioane de români care muncesc în alte țări'', a subliniat Claudiu Năsui.
Soluția ministrului este neimpozitarea graduală a unei părți din ce în ce mai mari din salariul minim. ''În primul an nu mai impozităm 400 de lei, pentru toată lumea. În al doilea an, mai facem încă 400 de lei. Al treilea an, la fel, până ajungi la nivelul salariului minim'', a explicat ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.