Ministrul Justiţiei, Stelian, Ion susţine că nu este posibil ca pensiile de serviciu să fie eliminate. „Sunt discuţii care se derulează. Vor fi prezenţi la aceste discuţii de astăzi şi reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele CSM, doamna preşedintă a Înaltei Curţi şi doamna procuror general şi vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil. Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat minsitrul Justiţiei.
El a adăugat că este important să se ajungă „la un nivel echilibrat, cât mai aproape de salariu, aşa cum spun şi normele europene şi cum sugerează şi criteriile internaţionale”.
Media pensiilor speciale, de la 4000 la 20.000 lei/lună. Extremele ajung la 78.000 lei
Peste 208.000 de români beneficiază de așa-zisele „pensii speciale”, reiese dintr-un document al Curții Constituționale analizat de Europa Liberă. Conform acestui înscris, în fapt motivarea deciziei prin s-a respins impozitarea pensiilor de serviciu, cei mai bine plătiți sunt foștii magistrați.
Dincolo de argumentele juridice prezentate în motivarea deciziei 900/2020, Curtea Constituțională a României face și o analiză exhaustivă a subiectului pensiilor speciale, intens dezbătut în ultimii ani, potrivit RTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.