"Nu am să mă pronunţ asupra procentului, ceea ce pot să vă spun este că există spaţiu şi mai există şi necesitate, iar decizia finală va fi luată în Coaliţie, pentru că trebuie aşezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii de putere de cumpărare la mai multe categorii de cetăţeni, nu numai la pensionari" , a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern, întrebat dacă există spaţiu pentru majorarea pensiilor cu 10% în 2023.
Pe de altă parte, şeful de la Finanţe a subliniat că trebuie să ţină cont şi de posibilităţile financiare, dar şi de prognozele pentru anul viitor, care şi ele evoluează.
"Avem prognoza de vară acum, vedem cum va arăta prognoza de toamnă şi, pe de altă parte, celelalte priorităţi pe care statul trebuie să şi le păstreze. Avem de implementat PNRR, avem de făcut investiţii, avem partea de asigurare a resurselor pentru educaţie, pentru sănătate, pentru apărare şi lucrurile se vor pune toate pe masă. De asta nu am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis. Oricum nu va fi cel pe care ni-l spune legea referitor la indexarea inflaţiei din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi din punctul meu de vedere şi incorect faţă de cetăţeni care resimt o inflaţie mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, adică în 2020", a adăugat ministrul Finanţelor.
Citește și Majorarea pensiilor. Elena Cristian: ”Asta este șocant”
”Avem cele mai mici pensii, cea mai mică pensie medie din Europa, nu mă refer la pensiile nesimțite, și trebuie, fără îndoială, luate măsuri pentru a acoperi măcar rata inflației din acest an. Totul pare ca în povestea aceea cu polițistul bun și polițistul rău. Vine unul și spune trebuie să mărim pensiile, vine celălalt din spate și spune nu avem de unde.
Cârpim povestea cu energia
Culmea este că PNL este cel care spune că nu avem de unde, partid care nu are ministru de Finanțe. Asta este șocant. Știm că nu sunt bani, cârpim, cumva, povestea asta cu energia și nu ne uităm la ce fac alții, colectarea merge prost, nu-și ating țintele de colectare din bugetul pe anul în curs și vin cu niște promisiuni pe care ei știu că nu au cum să le onoreze.
Citește și Piața energiei. Virgil Popescu anunță sancțiuni: 5% din cifra de afaceri
În acest context, ministrul Popescu, a anunțat că tranzacţiile succesive cu energie "vor fi sancţionate dur", ANRE putând aplica o amendă de 5% din cifra de afaceri.
"Se descurajează tranzacţiile succesive. Uitându-ne în piaţă - am mai spus acest lucru - faimoasa trecere a energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul şi ajunge la furnizor pentru a creşte artificial preţul energiei electrice sau al gazului natural va fi de data aceasta foarte dur sancţionată, pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piaţă şi practic va fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziţie pentru a putea să o aplice", a spus Virgil Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.