Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a semnat 62 de contracte de finanțare pentru construcția unor parcuri solare destinate primăriilor și instituțiilor publice, cu o valoare totală de 128,47 milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Ministerul Energiei.
„Am reușit, în ultima săptămână înainte de sărbători, să semnăm peste 110 contracte de finanțare cu primării și instituții publice, dar și contracte în valoare de aproximativ 570 de milioane de lei pentru dezvoltarea industriei producătoare de baterii și noi capacități de stocare”, a declarat Sebastian Burduja.
Energie regenerabilă pentru comunități
Contractele semnate vineri vizează sprijinirea investițiilor în surse regenerabile de energie și stocarea acesteia pentru autoconsum. „Până acum, am semnat peste 430 de contracte de finanțare pentru construcția de parcuri solare, cu o valoare totală de peste 1,2 miliarde de lei și o putere instalată de 171,92 MW. Aceste investiții ajută primăriile și instituțiile publice să-și reducă cheltuielile cu energia, iar economiile se vor întoarce în comunități prin noi proiecte”, a subliniat ministrul.
De asemenea, Burduja a evidențiat progresul în utilizarea noilor capacități de stocare și sprijinirea industriei producătoare de baterii. „Pentru prima dată, folosim în mixul energetic național energie din noile capacități de stocare, consolidând poziția României ca jucător european important în acest domeniu”, a adăugat acesta.
Investiții în industria bateriilor și stocarea energiei
În această săptămână, Ministerul Energiei a semnat și patru contracte de finanțare prin PNRR pentru producția de baterii în România, cu o valoare a ajutorului de stat de peste 470 de milioane de lei, și două contracte pentru noi capacități de stocare în baterii, în valoare de peste 100 de milioane de lei.
Printre proiectele aprobate se numără:
- Crișana Pro Construct SA: Producție de acumulatori industriali (145 milioane lei, capacitate 0,547 GW/an);
- Ecorec Recycling SRL: Înființare unitate de producție (46,3 milioane lei, capacitate 0,3362 GW/an);
- Grima Com SRL: Unitate de producție (169,9 milioane lei, capacitate 0,4482 GW/an);
- Sinteza SA: Capacitate de producție, testare și reciclare electroliți pentru baterii (124 milioane lei, capacitate 2 GW/an);
- RPower Bess-Two SRL: Construire capacitate de stocare și generare energie (74,56 milioane lei, capacitate instalată 245 MWh);
- Teiuș Solar SRL: Instalație de stocare a energiei electrice în baterii (37,82 milioane lei, capacitate 116,96 MWh).
Angajamentul Ministerului Energiei
„Ministerul Energiei își reconfirmă angajamentul față de investițiile în energie, atingând un obiectiv major pentru dezvoltarea capacităților de producție a energiei regenerabile în România”, se arată în comunicat.
Prin aceste măsuri, România continuă să își dezvolte infrastructura energetică și să își consolideze poziția de lider regional în sectorul energiei regenerabile și al tehnologiilor de stocare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.