"Lunile trecute vă povesteam despre una dintre inițiativele pe care le consider prioritare în actuala legislatură a Parlamentului României, pe zona de energie – respectiv, promovarea unui cadru normativ care să faciliteze constituirea comunităților de energie. Încă din primăvara anului trecut, am înființat un grup de lucru dedicat exact pregătirii acestei inițiative, iar acum ne apropiem de momentul final – adoptarea actului normativ", anunţă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Beneficiile proiectului
"Comunitățile energetice se bazează pe participare deschisă și voluntară. Ele sunt autonome și controlate efectiv de acționari sau membri care se află în apropierea proiectelor de energie regenerabilă deținute și dezvoltate de acea comunitate. Acționarii sau membrii pot fi persoane fizice, IMM-uri sau autorități locale, inclusiv municipalități. Scopul principal este de a oferi beneficii de mediu, economice sau sociale pentru acționarii sau membrii săi sau pentru zonele locale în care își desfășoară activitatea.
În ultima perioadă, am făcut pași importanți pentru ca aceste comunități de energie să devină realitate. Zilele trecute s-a încheiat procesul de consultare publică asupra actului normativ pe care l-am pregătit, după ce acesta a fost pus în transparență în ultima parte a lunii ianuarie.
În această perioadă, am primit observații foarte utile, pe care vom încerca să le integrăm cât mai bine în forma finală a actului normativ, pe care îl vom iniția în perioada următoare în Guvern", explică ministrul.
"Apariția comunităților de energie va produce o mică revoluție"
"Apariția comunităților de energie va produce o mică revoluție, pentru că va însemna o scădere semnificativă – în unele cazuri, chiar uriașă – a costurilor cu energia pentru asociațiile de locatari, autoritățile publice și agenții economici care vor deveni producători de energie. Există deja proiecte pilot care se derulează acum și confirmă cât de necesară este dezvoltarea comunităților de energie.
Vorbim mai ales despre energie pentru autoconsum – ceea ce se traduce printr-o autonomie energetică ridicată a acestor comunități, mai puțină presiune pe Sistemul Energetic Național și, nu în ultimul rând, posibilitatea pentru aceste comunități de a atrage fonduri prin vânzarea surplusului și distribuirea profitului obținut între membri.
Îi încurajez pe cei interesați să analizeze beneficiile pe care le poate aduce înființarea acestor comunități, să propună dezbateri în asociațiile de locatari sau, acolo unde este cazul, asocieri între micile companii sau între instituții publice. Se vor deschide oportunități uriașe. Acum mă gândesc în special, dar nu exclusiv, la situația din marile orașe, acolo unde consumul de energie este cel mai ridicat și unde dezvoltarea comunităților de energie va aduce schimbări pozitive pe foarte multe paliere: de la aerul mai curat pentru toți, la confortul financiar al fiecărui participant la o astfel de comunitate", subliniază Sebastian Burduja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.