"Am finalizat în aceste luni întreg pachetul privind securitatea naţională. Îl vom aduce în Parlament, îl vom discuta şi în partid, în comisiile parlamentare. Cred că sunt esenţiale, pentru că au trecut mulţi ani de la integrarea noastră în NATO şi sunt multe lucruri care trebuie aduse în acest moment la nivelul unor decizii", a anunţat Vasile Dîncu.
"Mi se pare că astăzi, poate că din greşeli politice anterioare, nu am ajuns să înţelegem adevărata realitate privind salariile şi nivelul de trai al militarilor. De aceea, în aceste zile am lansat în dezbaterea internă, în dezbaterea guvernamentală, câteva proiecte de legi în care sper şi sunt sigur că o să mă sprijiniţi. Este vorba de o ordonanţă de urgenţă referitoare la salarizarea personalului din sistemul naţional de apărare. Sunt sigur că, fără a cere prietenului nostru Adrian (Câciu, ministrul Finanţelor - n.r.) bani în plus, din bugetul nostru putem realiza acest lucru. Am nevoie doar de hotărârea şi de solidaritatea noastră cu Armata. Este vorba despre stabilirea unui cuantum brut al salariilor şi al soldelor de bază, de posibilitatea actualizării de la data de 1 iulie 2022 a cuantumului soldei de grad, compensarea unor ore lucrate în serviciul de luptă, pe care nu ai cum să dai ore libere şi atunci să le compensăm în bani", susţine ministrul Apărării.
Ce spune despre pensiile militare
"Un capitol esenţial este asigurarea unui cuantum rezonabil, echitabil pentru pensiile militare, a celor aflaţi în rezervă", a mai spus Vasile Dîncu. Ministrul a explicat: "În acest sens, MApN cere sprijinul PSD pentru ca să susţinem proiectul privind modificarea şi completarea Legii 223 din 2015 privind pensiile militare şi de stat şi instituirea unor măsuri de echilibru pentru pensiile militare.
Documentul vizează în primul rând eliminarea discriminărilor. Acest proiect a fost blocat, nu s-a realizat. Cel mai trist moment al meu este spre seară, când sunt obligat să semnez foarte multe demisii din sistemul militar, care sunt cauzate de condiţiile de viaţă, de condiţiile de mobilitate militară, de foarte mici indemnizaţii pentru chirii şi alte lucruri".
Ce a mai anunţat MApN
Indemnizaţie de delegare/detaşare dublă şi creşterea indemnizaţiei pentru muncă suplimentară în domeniul Apărării se numără printre măsurile prevăzute în propunerea de Ordonanţă de Urgenţă semnată, în această săptămână, de ministrul Vasile Dîncu.
"Proiectul de act normativ urmăreşte eliminarea unor inechităţi şi diferenţe de tratament în asigurarea drepturilor de natură financiară personalului din Ministerului Apărării Naţionale şi din alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională în comparaţie cu alte categorii de salariaţi din sistemul public", arată un comunicat MApN.
Astfel, se propune acordarea indemnizaţiei de delegare/detaşare în cuantum dublu personalului militar, poliţiştilor, poliţiştilor de penitenciare şi personalului civil care participă la misiuni de instrucţie, exerciţii militare/poliţieneşti, trageri şi aplicaţii, în tabere sau în poligoane, cu o durată mai mare de 24 de ore, pe teritoriul României, la o distanţă mai mare de cinci kilometri de localitatea în care îşi au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităţilor nu permite înapoierea la sfârşitul zilei de lucru în localitatea în care îşi au locul permanent de muncă.
De asemenea, se are în vedere şi stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie pentru personalul din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, începând cu data de 1 iulie 2022, la nivelul salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de Legea-cadru. Aici se adaugă şi posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut pentru personalul militar, poliţişti şi poliţiştii de penitenciare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.