Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a informat Comisia Europeană că seceta a afectat masiv culturile din România, solicitând compensații urgente pentru fermierii care au suferit pierderi semnificative.
Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, la data de 7 august, Barbu a subliniat necesitatea adoptării unei măsuri excepționale pentru a atenua impactul economic asupra fermierilor.
Peste 75 milioane euro
Ministerul Agriculturii a transmis că deja din 15 iulie, în cadrul Consiliului AGRIFISH, Florin Barbu a atras atenția asupra gravității situației, explicând că seceta amenință viabilitatea economică a fermelor și securitatea alimentară a țării.
Potrivit estimărilor, suprafețele cultivate în toamna anului 2023 necesită un sprijin financiar de 75,2 milioane de euro, sumă ce trebuie rambursată de urgență fermierilor afectați.
Seceta din primăvara și vara anului 2024 a dus la compromiterea a aproximativ 2.000.000 hectare de culturi, în special porumb și floarea-soarelui, cu pierderi medii de 200-230 euro pe hectar.
Ministerul Agriculturii subliniază necesitatea unui act juridic comunitar care să stabilească normele tehnice și sursele de finanțare, inclusiv ajutoare naționale suplimentare, pentru a sprijini fermierii afectați.
În luna octombrie
Merită amintit că, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Barbu, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Slatina, că despăgubirile pentru calamităţile provocate de secetă le vor fi plătite fermierilor în luna octombrie, astfel încât aceştia să aibă resurse pentru campania de toamnă.
"În momentul faţă, din evaluarea pe care o avem la Ministerul Agriculturii, din direcţiile de specialitate din teritoriu, rata de afectare la culturile de primăvară, sunt undeva la două milioane de hectare, am anunţat public, am discutat domnul prim-ministru şi a anunţat public, plata de despăgubiri va fi de minim 200 de euro pe hectar. Toate comisiile şi toate instituţiile publice din subordinea Ministerului Agriculturii au obligativitatea ca până pe 15 septembrie să întocmească aceste procese-verbale de calamităţi. Este pentru prima oară, la Ministerul Agriculturii în alţi ani aceste procese-verbale de calamităţi se încheiau până la sfârşitul anului şi se predau în anul următor. Anul acesta vom plăti aceste despăgubiri în luna octombrie, pentru că fermierii din ce în ce o duc mai greu, pentru că în ultimii trei ani a fost secetă, vrem să ne asigurăm aceste surse financiare pentru a începe campania de însămânţare de toamnă. Lucrul acesta mi l-am asumat în calitate de ministru, până pe 15 septembrie vor fi finalizate, urmând să virăm banii în cont fermierilor în luna octombrie", a spus ministrul Agriculturii.
Ce suprafață se irigă
Întrebat dacă România îşi va putea asigura necesarul de cereale în contextul secetei din acest an, ministrul a dat asigurări că ţara noastră are cerealele necesare atât pentru consum propriu, cât şi pentru export, având în vedere că se irigă culturi pe o suprafaţă de 1,6 milioane de hectare.
"În momentul de faţă se irigă 1,6 milioane de hectare. (...) Din punctul de vedere al siguranţei alimentare, România are cerealele necesare atât pentru consumul propriu, inclusiv pentru partea de consum din sectorul zootehnic, cât şi pentru export", a precizat Florin Barbu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.