Miniştrii de finanţe din grupul G20 se vor întâlni vineri pe insula Bali, în contextul în care Indonezia, care găzduieşte întâlnirea, încearcă să găsească un numitor comun într-un grup scindat de războiul din Ucraina, pe fondul presiunilor economice tot mai mari, determinate de inflaţia în creştere.
Invazia Ucrainei de către Rusia, pe care Kremlinul o numeşte "operaţiune militară specială", a umbrit întrunirile anterioare ale grupui G20 de economii majore, inclusiv pe cea de săptămâna trecută, a miniştrilor de externe. Preşedintele indonezian, Joko Widodo, a spus reprezentanţilor Băncii Mondiale, într-o întâlnire la Jakarta, că speră ca membrii G20 să "poată prezenta un comunicat" după finalizarea întrunirii de sâmbătă.
Printre membrii G20 se numără ţări occidentale, care au impus sancţiuni împotriva Rusiei şi care o acuză de crime de război în Ucraina, pe care aceasta le neagă, ca şi naţiuni precum China, India şi Africa de Sud, care au fost mai ponderate în reacţii. Oficialii german şi francez şi-au exprimat scepticismul în privinţa găsirii unui numitor comun, din cauza tensiunilor legate de Ucraina.
Secretara Trezoreriei americane, Janet Yellen, a afirmat joi că războiul provoacă efecte negative globale şi că oficialii ruşi nu au ce căuta la întâlnirea G20. Yellen a evitat răspunsul la întrebarea dacă va ieşi din încăpere când vor vorbi oficialii ruşi, dar, cu toate acestea, a afirmat că va condamna invazia rusă "în cei mai duri termeni". Este aşteptat ca ministrul ucrainean de finanţe să vorbească în cadrul uneia dintre sesiuni, prin videolink, a informat Indonezia.
Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, se va adresa întrunirii virtual, iar adjunctul său se va deplasa în Bali. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ieşit dintr-una dintre sesiunile întâlnirii cu omologii săi din Bali, săptămâna trecută, în urma a ceea ce a descris drept "critica frenetică" la adresa ţării sale, în cadrul unui forum despre care a afirmat că ar fi trebuit să se concentreze asupra problemelor globale. Întrunirea s-a încheiat fără un comunicat sau vreun acord. Indonezia a susţinut că doreşte ca întâlnirea să aducă acţiuni pentru a gestiona criza alimentară, care ar afecta cel mai mult ţările sărace. Yellen a afirmat că unul dintre obiectivele sale cheie este să impulsioneze creditorii G20, inclusiv China, să finalizeze anularea datoriilor pentru ţările cu datorii problematice, transmite Rador.
Citeşte şi: Modificarea Codului fiscal: O șaorma cu de toate. Negrescu: Începe plata la negru
Adrian Negrescu a criticat modificările fost aduse Codului fiscal despre care spune că sunt ”un fel de șaorma cu de toate”. Analistul economic l-a ironizat pe ministrul Adrian Câciu spunând că: ”Creșterea economică de care ne vorbește ministrul Finanțelor, în aplauzele noastre, că am uitat să îl aplaud din nou pentru perspectiva economică optimistă”.
Conform noilor modificări ale Codului fiscal contractele part-time vor fi taxate ca și contractele pentru 8 ore, o situație absurdă și nedreaptă. În acest context, Adrian Negrescu a spus că: ”Cel puțin în privința contractului part-time, e de râsul curcilor, ca să zic așa, această decizie care vine practic să creeze și mai multe probleme pentru mediul de afaceri, pentru că, din păcate, avem foarte mulți oameni care sunt plătiți pe contracte part-time pentru că activează pe în mai multe domenii”.
La data de 1 iulie în România existau peste 1,1 milioane de contracte de muncă din care 500.000 sunt dublate.
Analistul a spus că: ”Sunt foarte curios câți dintre oamenii ăia vor rămâne fără banii respectivi, pentru că, probabil, mulți dintre ei, multe dintre firme, vor renunța la acești colaboratori, din prisma faptului că nu își vor permite să plătească taxele către stat”.
Adrian Negrescu se teme că soluția va fi angajarea la negru: ”Probabil se va plătit la negru și, din păcate, către asta ne îndreptăm în domeniul contractelor part-time, inclusiv în zona contractelor de business, pentru că în momentul în care vei avea taxe mai mari, cu siguranță mulți dintre jucători, mai ales dintre cei mici, care sunt slab finanțați, care abia reușesc să se descurce cu banii în această perioadă, vor alege din nou calea evaziunii fiscale și pe asta ne îndreptăm, din păcate, și se vede acest lucru. Faptul că oamenii de afaceri încep din nou să lucreze la negru, cu marfă dată pe barter, cu marfă dată pe sub mână, în așa fel încât să se descurce și să reușească să supraviețuiască, într-o economie în care inflația e ca un fel de virus care ne duce, din păcate, spre această boală puternică care se cheamă recesiune”, a explicat analistul la B1TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.