Miniştrii de Finanţe din UE au susţinut în unanimitate, vineri, acordarea unei noi finanţări Ucrainei, printr-o suplimentare a bugetului pe termen lung, dar persistă diferenţele în privinţa altor cheltuieli, care ameninţă să întârzie sau să blocheze ajutorul propus pentru Kiev, transmite Reuters.
Ministrul spaniol de Finanţe, Nadia Calvino, a declarat la o conferinţă de presă că la reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE s-a susţinut continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina.
"Preşedinţia spaniolă se angajează să ia rapid măsuri pentru a avea în vigoare până în ianuarie 2024 un cadru stabil. Sunt necesare mai multe activităţi tehnice pentru sprijinirea Ucrainei, a cărei economie a fost afectată de invazia rusească", a adăugat Calvino.
Comisia Europeană a propus majorarea bugetului UE până în 2027 cu 66 miliarde de euro. Partea pentru Ucraina va fi de 17 miliarde de euro şi încă 33 miliarde de euro în împrumuturi. Alte sume de bani sunt prevăzute pentru a acoperi plăţile mai ridicate ale dobânzilor, pentru politica de migraţie şi pentru stimularea investiţiilor în tehnologia critică.
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a anunţat că sprijină finanţarea suplimentară pentru Ucraina, dar nu şi alte cheltuieli suplimentare. Acesta a adăugat: "Vedem constrângeri bugetare în toate statele membre. De aceea, Comisia Europeană nu ar trebui să se aştepte ca ţările membre să contribuie mai mult. Ucraina este o problemă separată".
Şi ministrul polonez de Finanţe, Magdalena Rzeczkowska, a afimat că ţara sa este nemulţumită că revizuirea bugetului UE nu acoperă necesităţile suplimentare ale vecinilor Ucrainei din blocul comunitar, care au acceptat refugiaţii fugiţi din calea războiului.
Întrebată dacă Polonia va bloca finanţarea suplimentară pentru Ucraina în cazul în care nu sunt adoptate aceste necesităţi suplimentare, oficialul a răspuns că Varşovia va analiza situaţia.
"Este una dintre priorităţile noastre să avem inclus în revizuire acest element de sprijin pentru statele de la frontieră care îi susţin pe refugiaţi", a explicat Rzeczkowska.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.