Ministerul Finanţelor a atras, marţi, 45 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la o licitaţie de luni, când a împrumutat 1,022 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 61 de luni, la un randament mediu de 6,36% pe an.
Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 60 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 45 milioane de lei.
Pentru luna aprilie, Finanțele au planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 6,78 miliarde de lei, este cu 260 milioane de lei mai mare faţă de cea programată în martie 2024, de 6,52 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Însă împrumuturile contractate de stat sunt plătite tot de români. Cele peste 6,7 miliarde de lei pe care statul le va împrumuta în cursul aceste luni îndatorează fiecare salariat român cu aproximativ 1400 de euro.
Datoria externă brută României a crescut, în 2023, cu 17% față de 2022. Ceea ce înseamnă 1.315 euro pentru fiecare român, care se adaugă la datoriile făcute anii trecuți, care erau de 7.500 de euro, la sfârșitul lui 2022. În 2024, românii au intrat cu o datorie - făcută de stat - de 8.815 euro. Și alte mii de euro se vor adăuga pe parcursul acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.