Ministerul Finanțelor a împrumutat luni peste 2,249 miliarde de lei de la bănci, conform datelor publicate de Banca Națională a României. Finanțarea a fost obținută prin două emisiuni: una de obligațiuni de stat și una de certificate de trezorerie cu discont.
În detaliu, Ministerul Finanțelor a atras 1,306 miliarde de lei prin certificate de trezorerie cu discont, având o maturitate de 12 luni și un randament mediu anual de 6,01%. Emisiunea, cu o valoare nominală de 800 de milioane de lei, a înregistrat subscrieri din partea băncilor în valoare de 1,655 miliarde de lei.
De asemenea, ministerul a atras 943,22 milioane de lei prin obligațiuni de stat, cu o maturitate de 112 luni și un randament mediu anual de 6,87%. Valoarea nominală a acestei emisiuni a fost de 300 de milioane de lei, iar subscrierile băncilor au totalizat 1,108 miliarde de lei.
Pentru marți este programată o licitație suplimentară, prin care statul intenționează să atragă încă 45 de milioane de lei, la randamentul stabilit luni pentru obligațiuni.
Cu 365 milioane de lei mai puțin
Pentru luna iulie 2024, Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de 6 miliarde de lei de la băncile comerciale, la care se pot adăuga 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.
În total, suma de 6,585 miliarde de lei este cu 365 milioane de lei mai mică față de cea programată în iunie 2024, de 6,95 miliarde de lei, și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.