De la 20.000 la peste 200.000 de prosumatori în doar câțiva ani
„În România, numărul de prosumatori a crescut spectaculos. Gândiți-vă că acum câțiva ani erau sub 20.000. Astăzi discutăm de peste 200.000 și o putere instalată de aproximativ 2.500 MW”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferințe privind pregătirile pentru perioada pascală din sistemul energetic.
Creșterea rapidă a numărului de prosumatori – persoane fizice sau juridice care își produc propria energie și o injectează în rețea – a devenit un factor major în dezechilibrele care pot apărea în perioadele cu consum redus, cum sunt zilele de sărbătoare.
Rețeaua riscă să nu mai poată prelua energie de la prosumatori
Ministrul a recunoscut că România încurajează acest tip de producție, însă a subliniat că se apropie o limită tehnică periculoasă: „Trebuie să fie un cadru corect. Altfel, se poate ajunge, ca în alte state europene, într-o situație în care nu mai poți deveni prosumator și să injectezi în rețea. Se atinge efectiv o limită maximă a rețelei.”
Burduja a dat de înțeles că, dacă ritmul actual continuă fără adaptări tehnice, statul va fi nevoit să revizuiască mecanismele de sprijin pentru prosumatori.
Dezechilibrele apar chiar când e soare și vânt
Sărbătorile pascale aduc o provocare aparte. În ziua de duminică, 21 aprilie, consumul de energie este estimat la un minim istoric de 2.500 MW între orele 11:00 și 16:00. În același timp, zeci de mii de instalații fotovoltaice vor funcționa la capacitate maximă, injectând energie în sistem.
„Cu cât ai mai mulți prosumatori, cu atât scade consumul din sistem. Pentru că ei își acoperă necesarul propriu, iar excesul îl introduc în rețea”, a explicat Burduja.
După Paște, discuții decisive privind viitorul prosumatorilor
Ministrul a anunțat că, după perioada sărbătorilor, vor avea loc discuții cu toți actorii implicați pentru „a păstra echilibrul” între încurajarea micii producții și sustenabilitatea rețelei.
„Nu vrem să atingem un punct în care rețeaua, din punct de vedere tehnic, nu mai poate acomoda noi prosumatori”, a precizat el.
Investițiile există, dar nu țin pasul cu cererea
Deși România a făcut pași importanți în modernizarea rețelelor de transport și distribuție, ritmul este insuficient comparativ cu viteza de dezvoltare a prosumatorilor. Burduja a menționat că:
Au fost semnate granturi de peste 1,2 miliarde de euro cu operatorii de distribuție;
Transelectrica derulează proiecte de peste 700 milioane de euro pentru întărirea rețelei;
Lucrări majore sunt în desfășurare în zone precum Reșița – Pancevo sau Smârdan – Gutuinți, pentru a spori capacitatea de transport.
Coordonare europeană pentru a evita crizele energetice
România va beneficia, de Paște, de coordonare în timp real cu ceilalți operatori de transport din Uniunea Europeană, printr-un task force ENTSO-E. Această măsură vine în contextul riscurilor crescute de dezechilibru în regiune, din cauza scăderii consumului și creșterii producției din surse regenerabile.
Boom-ul prosumatorilor este o poveste de succes care riscă să se transforme într-o problemă tehnică de sistem. În lipsa investițiilor rapide în rețea și a unei reglementări clare privind injectarea în rețea, România se îndreaptă către o decizie dificilă: să limiteze accesul noilor prosumatori, așa cum deja au făcut-o alte țări europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.