Astfel, din suma totală de peste 88 de milioane de euro, circa 84,88 de milioane euro vor fi alocate pentru culturile amplasate pe teren arabil, peste 1,64 milioane de euro pentru tutun, 1,508 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr, 83.643 euro pentru hamei şi 5.630 euro pentru in pentru fibră şi cânepă.
Potrivit proiectului de act normativ, culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe, dar fără a se limita la acestea- grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez; leguminoase pentru boabe, dar fără a se limita la acestea- mazăre, fasole; rădăcinoase, dar fără a se limita la acestea - cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere; plante industriale, din care plante textile- in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase - floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale, de exemplu - tutun, plante medicinale şi aromatice.
De asemenea, alte culturi amplasate pe tern arabil eligibile pentru ANT sunt: legume, precum tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni, dar fără a se limita la acestea; furaje verzi în teren arabil, dar fără a se limita la acestea - furaje verzi anuale, furaje verzi perene, de exemplu lucernă, trifoi; căpşuni; loturi semincere; culturi amplasate pe teren arabil în sere şi solarii, precum şi alte culturi necuprinse în această listă.
Cuantumurile per unitatea de măsură se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor stabilite prin prezentul act normativ la numărul total de hectare eligibile pentru anul 2023, corespunzătoare ANT.
Prevederile prezentei hotărâri se aplică unui număr de circa 557.000 beneficiari de ANT.
Suma totală necesară aplicării ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se asigură din bugetul MADR pe anul 2024.
Acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii contribuie la asigurarea capitalului financiar necesar pentru derularea activităţilor specifice din agricultură de către fermieri.
Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 2 octombrie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.