Măsura în care rezultatele unui ministru depind de activitatea sa anterioară în domeniul respectiv rămâne un subiect deschis controverselor. Dacă numirile actualilor miniștri ar fi depins exclusiv de șeful statului și nu de votul de încredere al Parlamentului pe care lista miniștrilor l-a primit în bloc, președintele ar fi putut contesta în nu mai puțin de 11 cazuri fie lipsa de pregătire în domeniu, fie lipsa de experiență atât în cazurile unor miniștri foarte contestați, cât și pentru alții care au o imagine publică mai bună în urma activității în Guvern.
De exemplu, vicepremierul însărcinat cu implementarea Parteneriatelor Strategice ale României, Ana Birchall, are studii de drept, obținându-și doctoratul în dreptul falimentului. Asta până când Mircea Geoană, în 2003, a numit-o consilier al său la Ministerul de Externe. După o pauză de un deceniu, Birchall a revenit în domeniul politicii externe când Ponta i-a acordat pomposul titlu de Înalt Reprezentant al Guvernului pentru afaceri europene și Parteneriatul cu SUA. Ulterior, a devenit președinta Comisiei de afaceri europene a Camerei Deputaților.
Citește și:
SCRISORILE lui Iohannis: explicaţii halucinante. După ce se ascunde preşedintele
Carmen Dan are studii de drept și experiență în administrația locală, fiind subprefect și apoi prefect de Teleorman. Până acum câțiva ani, CV-ul ar fi recomandat-o ca ministru de Interne, însă odată cu revenirea PSD la putere domeniul administrației publice a trecut de la MAI la Ministerul Dezvoltării Regionale.
Ministrul Apărării, Gabriel Leș, este economist care a lucrat în administrația locală și la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură. Prima experiență în domeniul Apărării a fost în 2015 când a fost numit secretar de stat la MApN de către premierul Dacian Cioloș. Abia după preluarea funcției de secretar de stat a făcut un curs la Colegiul Național de Apărare.
Calificare la vârsta a doua
Marius Budăi, noul ministru al Muncii, a obținut licența de economist abia în 2008, la 18 ani după ce a trecut examenul de bacalaureat. Pe de altă parte, Budăi a lucrat încă din 1995 în instituții subordonate Ministerului Muncii din județul Botoșani. Niculae Bădălău, titularul de la Economie, este de profesie inginer agronom, obținând la vârsta a doua un masterat la ASE în management public.
Ministrul Energiei, Anton Anton, este absolvent al Institutului de Construcții din București, acolo unde a devenit cadru universitar, înainte de a prelua postul de ministru. Rovana Plumb este de meseri inginer, primele locuri de muncă fiind în domeniul industriei cosmeticelor pentru ca apoi să exercite funcții din cele mai diverse. Totuși, în sprijinul nominalizării sale ca ministru al Fondurilor Europene, poate invoca experiența acumulată ca europarlamentar în perioada 2007-2012.
Ocupantul portofoliului de la Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este inginerul Ștefan-Radu Oprea, absolvent al Universității de Petrol și Gaze din Ploiești. Pe de altă parte, după absolvire, Oprea a activat în mediul privat unde a administrat mai multe firme. Sorina Pintea a absolvit studii economice, însă s-a reorientat pe parcurs către domeniul sănătății. A absolvit cursuri de management spitalicesc și a fost manager de spital la Baia Mare din 2009 înainte de a deveni ministru al Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.